Firma » Biura

Parki należące do MLP Group S.A. wyróżnione przez ekspertów

MLP Group S.A., deweloper powierzchni magazynowo-produkcyjnych, otrzymał dwie, prestiżowe nagrody w konkursach organizowanych przez branżowe media. Pierwszą przyznali eksperci miesięcznika Eurobuild, a drugą czytelnicy i eksperci portalu propertynews.pl.

Park MLP Bieruń, należący do MLP Group S.A., został uznany przez miesięcznik Eurobuild za najlepszy obiekt magazynowo - produkcyjny jaki powstał w 2013 r. Pierwsze miejsce w kategorii „New Warehouse of the Year 2013, CEE” przyznali członkowie jury składającego się ze specjalistów branżowych posiadających głęboką wiedzę na temat ocenianej kategorii. „Jesteśmy bardzo zadowoleni z uzyskania przez MLP Bieruń tej prestiżowej nagrody. Nowy park logistyczny, z którym wystartowaliśmy w tym roku, został już skomercjalizowany niemal w połowie. Nagroda jest potwierdzeniem, że jest to trafiony biznesowo projekt, cieszący się uznaniem najemców, a teraz został doceniony także przez ekspertów branżowych.” – podkreśliła Dorota Jagodzińska-Sasson, Członek Zarządu MLP Group S.A.
MLP Bieruń został wyróżniony spośród 11 nominowanych inwestycji magazynowych realizowanych w 2013 roku w Europie Środkowej i Wschodniej. Eksperci oceniali m.in. osiągane wyniki finansowe, poziom wynajęcia obiektu, jakość projektu, czy posiadaną reputację. Park logistyczny jest zlokalizowany w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Docelowa powierzchnia zabudowy będzie wynosiła 58 tys. mkw., z czego w trakcie realizacji jest 22,9 tys. mkw. Pierwszymi najemcami MLP Bieruń będą firmy z branży automotive: Flexider Poland oraz Auto Partner.
Dodatkowo czytelnicy i eksperci branżowego portalu propertynews.pl wydawanego przez Grupę PTWP wyróżnili park logistyczno-produkcyjny MLP Tychy. To drugi z łącznie pięciu parków magazynowo-produkcyjnych należący obecnie do MLP Group S.A.

MLP Tychy wygrał główną nagrodę w konkursie Prime Property Prize 2013 w regionie śląskim, w kategorii „Obiekt Logistyczno-Magazynowy”. Został wyróżniony spośród pięciu nominowanych obiektów. Konkurs miał na celu wyłonienie firmy oraz projektów, które mają największy wpływ na wydarzenia na rynku nieruchomości komercyjnych w danym województwie. Nagroda jest przyznawana za nową jakość i innowacyjność, którą istniejący obiekt, planowana inwestycja, bądź firma deweloperska, wnoszą na regionalny rynek nieruchomości komercyjnych, a prezentowana przez nie koncepcja jest odpowiedzią na potrzeby lokalnego biznesu i społeczności. Ocenie podlegała także wizja i odwaga biznesowa, która trafia w potrzeby rynku, a tym samym gwarantuje sukces komercyjny przedsięwzięcia. Brana pod uwagę była również zgodność projektu lub działań z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz walory architektoniczne projektu lub obiektu przyczyniające się do uatrakcyjnienia tkanki miejskiej.

MLP Tychy podobnie jak MLP Bieruń, znajduje się w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Docelowa powierzchnia obiektu wynosi około 92,6 tys. mkw, która jest już niemal w całości skomercjalizowana.

„Oba wyróżnienia są dla nas bardzo cenne, bo oznaczają że realizowane przez MLP Group projekty odpowiadają na potrzeby biznesu i jednocześnie są dopasowane do infrastruktury lokalnej. Wszystkie nasze projekty są rozwijane przy uwzględnieniu tych kluczowych zasad. Prowadzi to do zainteresowania najemców naszą ofertą i sukcesu biznesowego budowanych przez nas obiektów” – dodała Dorota Jagodzińska-Sasson.

mskala@tauber.com.pl