Technologie » Komputery

Paula Januszkiewicz wśród prelegentów Microsoft Technology Summit 2013

Paula Januszkiewicz, która we wrześniu poprowadzi dla Hexcode intensywne warsztaty z IIS 8 (Advanced Internet Information Services Management), jest jednym z najważniejszych prelegentów na prestiżowej konferencji Microsoft Technology Summit 2013.

Microsoft Technology Summit to dwudniowa konferencja organizowana na szeroką skalę - co roku gości kilka tysięcy uczestników. Jest to jedyne takie wydarzenie firmy Microsoft w Polsce, które stanowi okazję do zdobycia cennej wiedzy ze względu na udział najwyższej klasy ekspertów w obszarze IT i nowych technologii.

Podczas konferencji Paula Januszkiewicz poprowadzi dwie godzinne sesje tematyczne. Pierwsza z nich - Adventures in Underland: What Passwords Do When No One Is Watching- odbędzie się 22 października o godz. 14:00.

"Jeżeli kiedykolwiek i gdziekolwiek wpisujesz swoje hasło w aplikacji lub przeglądarce, zawsze znajdzie się co najmniej jeden mechanizm, który musi je poznać, żeby wykonać oczekiwane zadanie. Wiadomo, że gdy zmieniamy swoje hasło w systemie Windows, jest ono hashowane i przechowywanie w tej formie w bazie SAM albo w ntds.dit w Active Directory. Mechanizm ten jest użyteczny do weryfikacji tożsamości, ale gdy system operacyjny może wykorzystywać Twoje hasło do różnych celów operacyjnych, oznacza to, że jest także w stanie je skądś odczytać! W czasie tej intensywnej sesji dowiesz się, jak i gdzie szyfrowanie i deszyfrowanie są hasła wykorzystywane w systemach operacyjnych, sieciach i aplikacjach. Zapoznasz się ze słabościami różnych technologii i nauczysz się, jak odczytywać informacje z miejsc, które z pozoru wydają się bezpieczne. Przyjdź i dowiedz się, jak zapobiegać niepożądanym sytuacjom, zanim ktoś przyjdzie i odczyta twoje hasła! I wypij kubek kawy zanim przyjdziesz… koniecznie!"- w taki sposób Paula Januszkiewicz zaprasza uczestników Microsoft Technology Summit do udziału w tej  sesji.

Sesja tematyczna -Hackers (Not) Halted odbędzie się drugiego dnia konferencji w godzinach 12:00 - 13:00.

"Nastały ciężkie czasy dla testerów zabezpieczeń. Technologie są coraz bardziej zaawansowane i naprawdę trzeba się postarać, żeby zrobić coś złośliwego. Ciągle wymyślamy nowe sztuczki, a administratorzy stale dodają jakieś nowe technologie. W efekcie skuteczna walka z mechanizmami kryptograficznymi czy nowymi mechanizmami zabezpieczeń okazuje się prawie niemożliwa. Na nasze szczęście administratorzy to zajęci ludzie i bezpieczeństwo systemu nie zawsze jest dla nich priorytetem. Popełniane przez nich błędy, czy po prostu zwykłe ludzkie zaniechania, są fantastyczną okazją dla tych, którzy chcą uzyskać dostęp do jakiegoś kawałka informacji. Podczas tej sesji nauczysz się, w jakich obszarach IT najczęściej popełnia się błędy, jak one wyglądają, do czego prowadzą, dlaczego mają miejsce, a także z jakich technologii korzystać, aby rozwiązać dany przypadek. Jeśli interesują Cię problemy i ich rozwiązania dla Windows Client i Windows Server, ta sesja jest dla Ciebie!" - powiedziała Paula Januszkiewicz.

O Pauli Januszkiewicz Paula Januszkiewicz to ekspert zagadnień związanych z bezpieczeństwem komputerowym. Jako jedna z dwóch osób w Polsce należy do programu Microsoft Security Trusted Advisor. Jest osobą opiniotwórczą w obszarze bezpieczeństwa, a swoją wiedzą dzieli się na wielu światowych konferencjach. m.in. TechEd North America, TechEd Europe, TechEd Middle East, RSA, TechDays, CyberCrime i innych wydarzeniach, które są znaczące na rynku "security". Prowadzi własną firmę CQURE, przeprowadza audyty bezpieczeństwa, wykonuje testy penetracyjne, konsultuje firmy (począwszy od korporacji, skończywszy na małych firmach) z zakresu budowania bezpiecznej infrastruktury oraz rozwiązywania bieżących problemów z nią związanych.

Paweł Kalinin