Dom » Nieruchomość

Peakside wynajmuje 2 000 m kw. graczowi e-commerce

Centrum Videnska, będące w portfelu inwestycyjnym Peakside Capital zarządzającego nieruchomościami komercyjnymi w Polsce i CEE, pozyskało nowego najemcę - MALL.CZ. Czeski gigant e-commerce podpisał umowę najmu na 2 000 mkw.

Obiekt typu „mixed use” zlokalizowany w Brnie należy do Peakside Capital od 2019 r.

MALL.CZ to wiodąca grupa e-commerce w Europie Środkowo-Wschodniej, oferująca bardzo szeroką gamę produktów w Internecie. Czeski gigant handlu internetowego podpisał umowę najmu nowej lokalizacji w Centrum Videnska. Jest to centrum handlowe typu convenience zlokalizowane w Brnie w Czechach. MALL.CZ otworzy salon wystawowy i punkt odbioru o powierzchni 500 mkw., połączony z 1 500 mkw. magazynu. Dla klientów z aglomeracji Brna nowa lokalizacja najemcy zapewni ponadstandardowo szybką dostawę towarów.

Otwarcie nowego sklepu MALL.CZ to kolejny etap trwającego programu modernizacji Centrum Videnska, realizowanego przez PQ Asset Management (PQ AM) – spółkę z grupy Peakside zarządzającą nieruchomościami na rynku czeskim.

Patrik Mitka, Leasing Manager w PQ AM, skomentował: Bardzo się cieszymy, że Mall.cz zdecydował się dołączyć do grona najemców Centrum Videnska. Wierzymy, że połączenie sprzedaży online i offline zostanie bardzo docenione przez klientów naszego centrum. Nasze dalsze plany dotyczące obiektu obejmują stworzenie nowej powierzchni handlowej, a także remont wybranych istniejących lokali, co pozwoli nam na wprowadzenie do lokalizacji nowych, rozpoznawalnych najemców i dalsze ulepszanie oferty dla klientów”.

MALL Mega Shop to pierwszy tego typu sklep. Dzięki tej koncepcji mieszkańcy Brna otrzymają własny showroom, w którym zaoferujemy tysiące najpopularniejszych produktów z oferty MALL, także do zakupu na miejscu. Również dzięki lokalnemu magazynowi znacznie poprawi się dostępność towaru z szybką dostawą. Bardzo się cieszymy, że jako pierwsi wprowadzamy do Brna ten koncept i wierzymy, że stanie się on bardzo popularny wśród naszych klientów– komentuje Jan Hanuš, dyrektor generalny MALL Group.

MALL to największy czeski e-sklep z dwoma milionami produktów, w którym klienci znajdą wszystko, czego szukają – od sprzętu AGD i RTV, przez drogerię, kosmetyki czy modę, po auto-moto, meble ogrodowe czy sprzęt sportowy i outdoorowy. Sklep należy do Grupy MALL, która działa w dziewięciu krajach, w tym w Polsce (MALL.PL) i jest największą grupą e-commerce w Europie Środkowo-Wschodniej.

W negocjacjach z MALL.CZ zespołowi PQ AM doradzał zespół ekspertów firmy doradczej Cushman & Wakefield. "Nowy sklep MALL.CZ, który ułatwi zakupy zarówno w Brnie, jak i w całym regionie, dowodzi, że zakupy online dalej łączą się z tradycyjnym sposobem robienia zakupów w sklepach tradycyjnych” – komentuje Rostislav Veselý, Associate, Head of New Shopping Center Development, Cushman & Wakefield w Pradze.

***

Peakside Capital jest niezależnym inwestorem oraz zarządcą inwestycji i funduszy inwestycyjnych na rynku nieruchomości. Firma w imieniu inwestorów instytucjonalnych zarządza aktywami o wartości ok. 1,4 mld EUR. Peakside realizuje zróżnicowane strategie inwestycyjne, dopasowane do specyficznych potrzeb inwestorów, począwszy od inwestycji typu „core”, a kończąc na projektach typu „value-add”, dotyczących zarówno nieruchomości komercyjnych jak i mieszkaniowych. Spektrum inwestycji Peakside obejmuje zakup pojedynczych nieruchomości, projektów deweloperskich jak również portfeli nieruchomości, a także kredytów zabezpieczonych na nieruchomościach czy też firm nieruchomościowych. Firma zatrudnia ponad 30. profesjonalistów w swoich biurach w Warszawie, Pradze, Frankfurcie, Zug oraz Luksemburgu.

www.peakside.com

Centrum Videnska to nieruchomość o mieszanym przeznaczeniu (tzw. mixed-use), obejmująca centrum handlowe typu convenience z komponentem magazynowym i budynek biurowy. Obiekt oferuje 10 000 m2 powierzchni handlowej. Najemcami są m.in. Albert Hipermarket, KiK, apteka BENU, drogeria Teta i inne. Nieruchomość jest własnością Peakside Group i jest zarządzana przez PQ Asset Management.

PQ Asset Management (PQ AM) to firma zarządzająca aktywami na rynku nieruchomości z siedzibą w Pradze. Tworzy ją zespół specjalistów posiadających szeroką wiedzę na temat lokalnych rynków nieruchomości oraz dogłębną znajomość sektora nieruchomości. PQ AM świadczy swoje usługi zarówno na rzecz Peakside, jak i klientów zewnętrznych. Obecnie firma zarządza 12 nieruchomościami zlokalizowanymi w Czechach.

Grupa MALL jest największą grupą e-commerce w Europie Środkowo-Wschodniej, której portfolio łączy cztery główne obszary: tradycyjny e-commerce, internetowy sklep spożywczy, telewizję internetową oraz usługi finansowe dla zakupów online. Podmiot działa w dziewięciu krajach i zatrudniając ponad 4 000 pracowników, oferuje swoje usługi 130 milionom osób w Europie Środkowo-Wschodniej. W 2020 roku firma dostarczyła swoim klientom ponad 14 milionów zamówień. Strategią Grupy MALL jest stworzenie platformy rozszerzającej usługi i funkcje wokół samego zakupu, by stać się synonimem grupy e-commerce XXI wieku. Grupa Mall jest współwłasnością grupy inwestycyjnej Rockaway Capital Jakuba Havrlanta, PPF i EC Investments. Rola akcjonariusza zarządzającego przypada Grupie Rockaway.

mskala@tauber.com.pl