Gospodarka » Bezpieczeństwo

Pentacomp usprawnia daktyloskopowanie w Straży Granicznej

Spółka Pentacomp zakończyła kolejny projekt realizowany dla Straży Granicznej. Kontrakt objął modernizację 13 stanowisk do daktyloskopowania i rejestracji danych identyfikacyjnych w placówkach rozlokowanych na granicy RP.

Celem projektu była modernizacja 13 stanowisk do elektronicznego daktyloskopowania, a także dostawa niezbędnego sprzętu i oprogramowania oraz szkolenie dla kilkudziesięciu funkcjonariuszy SG. Dzięki zakończonym w grudniu pracom obecnie wszystkie 38 placówek Straży Granicznej zlokalizowanych na przejściach granicznych jest wyposażonych w PentaFES - autorskie oprogramowanie Pentacompu do pobierania, ewidencji i przesyłania danych biometrycznych. PentaFES umożliwia szybką rejestrację danych identyfikacyjnych oraz elektroniczne skanowanie odbitek palców z automatyczną kontrolą jakości i ich kolejności , zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Rozwiązanie współpracuje z centralnym systemem uwierzytelnienia i autoryzacji Straży Granicznej oraz jest wyposażone w moduł komunikacyjny, odpowiedzialny za przesyłanie danych drogą elektroniczną w sposób bezpieczny do centralnej bazy odcisków palców (AFIS), utrzymywanej przez Komendę Główną Policji.

Celem projektu było umożliwienie realizacji zadań SG zgodnie z przepisami Ustawy o Cudzoziemcach, jak również związanych z wejściem w życie przepisów ustawy o zalegalizowaniu pobytu niektórych cudzoziemców na terytorium RP http://abolicja.gov.pl/abc-abolicji.html, które obowiązują w pierwszej połowie tego roku. Przewiduje się, że z możliwości, które daje ustawa, skorzystać może nawet kilkadziesiąt tysięcy cudzoziemców, którzy nielegalnie przebywają na terytorium Polski.

Wartość zrealizowanego projektu to 179 tys. zł brutto. Pentacomp wykonał objęte kontraktem prace w listopadzie i grudniu 2011 r.

Zakończony powodzeniem kontrakt to kolejny projekt zrealizowany dla Straży Granicznej. W 2009 r. Pentacomp dostarczył oprogramowanie PentaFES oraz sprzęt do obsługi 25 stanowisk do daktyloskopowania na użytek placówek Straży Granicznej rozlokowanych na granicy strefy Schengen. Poza tym spółka świadczy usługi serwisowe w ramach kilkuletniej umowy zawartej ze Strażą Graniczną.

kowalka