Technologie » Fotografia

Peter Simonite i Sony na 23. festiwalu Camerimage

Goście festiwalu Camerimage będą mogli poznać możliwości kamer Sony CineAlta i spotkać się z Peterem Simonitem, który do nakręcenia kasowego hitu „The Perfect Guy” wybrał kamerę F65

Firma Sony, sponsor 23. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Camerimage w Bydgoszczy, zaprezentuje podczas imprezy twórczy potencjał kamer CineAlta, które są zapewniają „moc emocji klatka po klatce”.

W dniach od 14 do 21 listopada firma Sony zaprasza filmowców na swoje stoisko festiwalowe, gdzie jej specjaliści oraz czołowi operatorzy będą prezentować najnowsze osiągnięcia w dziedzinie kinematografii cyfrowej, w tym technologie 4K i HDR (High Dynamic Range — duży zakres dynamiki).

Pokaz filmu „The Perfect Guy” z udziałem operatora Petera Simonite’a:
poniedziałek, 16 listopada, godz. 17:45

W poniedziałek 16 listopada o godz. 17:45 w głównej sali widowiskowej centrum kongresowego Opera Nova odbędzie się projekcja nowego hitu Sony Pictures / Screen Gems „The Perfect Guy”, w której udział weźmie autor zdjęć Peter Simonite. Po pokazie Simonite poprowadzi warsztaty i opowie, dlaczego do nakręcenia materiału filmowego wybrał kamerę F65. Simonite ma w swoim dorobku kilka innych filmów. Był operatorem w II zespole produkcyjnym wyreżyserowanego przez Terrence’a Malicka filmu „Drzewo życia”, który w 2012 roku otrzymał nominację do Oscara w kategorii Najlepszy film.

— Większość zdjęć do filmu została nakręcona kamerą Sony F65. Wybrałem ją ze względu na światłoczułość i naprawdę żywe kolory. Aby uchwycić każdy szczegół nawet przy słabym oświetleniu, używaliśmy obiektywów anamorficznych Hawk Vintage 74. Zmiękczają one nieco obraz z kamery F65, nadając mu większą gładkość i malarską wymowę. Podobało nam się również odwzorowanie kolorystyki skóry na twarzach aktorów. Efekt był naprawdę piękny — mówi autor zdjęć Peter Simonite. — Aby użyć obiektywów anamorficznych do nocnych zdjęć w Los Angeles, potrzebowaliśmy nieco więcej światła. Tu z pomocą przyszła nam kamera Sony F65. Jej znakomita światłoczułość pozwala na uchwycenie światła z otoczenia, bardzo ważnego podczas nocnych zdjęć w formacie anamorficznym. Z tego powodu używaliśmy też aparatu α7s. Odznacza się on wyjątkową światłoczułością, która bardzo przydała się w wielu sekwencjach nocnych.

Wszystko o HDR — czwartek, 19 listopada, godz. 15:00

Drugi warsztat Sony, poświęcony technologii HDR (High Dynamic Range — duży zakres dynamiki), odbędzie się w czwartek 19 listopada o godz. 15:00, a poprowadzi go Pablo Garcia z należącego do Sony centrum DMPCE.

Festiwal Camerimage kończy rok, który dla kamer Sony CineAlta był czasem sukcesów. Modele z serii F odegrały kluczową rolę w wielu produkcjach kinowych; dzięki nim powstały nadzwyczajne filmy.

Woody Allen nakręci swój pierwszy cyfrowy film kamerą Sony CineAlta F65,
w standardzie 4K

Vittorio Storaro — operator filmowy mający na swoim koncie aż trzy Oscary — współpracuje obecnie z Woodym Allenem nad jego pierwszym filmem powstającym w technice cyfrowej. Storaro chętnie sięga w pracy po technologie cyfrowe, czego najświeższym przykładem jest wykorzystanie technologii 4K. Model CineAlta F65 chętnie wybierają filmowcy z całego świata. Dla Storaro istotna była możliwość nagrywania w standardzie 4K.

— Wiedziałem, że kamera Sony F65 rejestruje wspaniały obraz w technologii 4K przy 16-bitowej dokładności koloru, w moim ulubionym formacie 1:2 — mówi Vittorio Storaro o dokonanym wyborze modelu F65. — Kiedy więc Woody [Allen] zadzwonił do mnie i poprosił, żebym nakręcił zdjęcia do jego nowego filmu pod roboczym tytułem „WASP 2015”, decyzja była dla mnie oczywista. Przekonałem go, by kręcić w technologii cyfrowej, dzięki czemu mogliśmy zacząć wspólną podróż po cyfrowym świecie. Nadszedł czas kamery F65!

Film „Dheepan”, nagrodzony Złotą Palmą 2015, nakręcony kamerą Sony CineAlta F55

Złotą Palmę na 68. Festiwalu Filmowym w Cannes otrzymał francuski reżyser Jacques Audiard, a autorką zdjęć do nagrodzonego obrazu jest Éponine Momenceau. Aby twórczo opowiedzieć historię i przenieść ją na duży ekran, wybrała ona kamerę Sony PMW-F55.

To już drugi z rzędu rok, w którym Złotą Palmę zdobywa film nakręcony kamerą Sony CineAlta. Na 67. konkursie nagrodę tę otrzymał Nuri Bilge Ceylan — reżyser filmu „Zimowy sen”, który kamerą Sony F65 nakręcił Gökhan Tiryaki.

Odwiedzający stoisko Sony będą mogli praktycznie zapoznać się z kamerami PXW-FS7, F65, F55, monitorami OLED TRIMASTER EL™ BVM-X300, kamerą PMW-F5 oraz materiałami HDR wyświetlanymi z odtwarzacza PZ1 na monitorze BVM-X300.

— Miło mi poinformować, że Sony po raz kolejny wspiera Międzynarodowy Festiwal Filmowy Camerimage — mówi Ainara Porron, menedżer ds. marketingu kinematografii. — To jedna z najważniejszych imprez w kalendarzu każdego profesjonalnego filmowca. Cieszymy się więc, że możemy zaprezentować tej grupie osiągnięcia firmy Sony w dziedzinie kinematografii cyfrowej. Gościmy w tym roku cenionego operatora Petera Simonite’a, który opowie o pracy z kamerą F65 na planie popularnego thrillera „The Perfect Guy”. Jego doświadczenia z pewnością będą bezcenną pomocą dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę i marzą o pracy przy wielkich, kasowych produkcjach.

Ekspozycja Sony na targach Camerimage będzie otwarta dla publiczności od 14 do 21 listopada. Najnowsze wiadomości z festiwalu będą przekazywane za pośrednictwem kanału CineAlta w serwisie Twitter (@SonyCineAltaEU) z użyciem tagów #SonyCamerimage#ShootingCineAlta.

Informacja o Sony

Sony Professional Solutions Europe to dział Sony Europe będący czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, dystrybucji, transportu czy obsługi imprez. Firma oferuje przedsiębiorstwom i ich klientom najwyższej jakości produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, obróbki i rozpowszechniania cyfrowych treści audiowizualnych.  Owocem 25-letniego doświadczenia jest możliwość dostarczania klientom innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dział Sony Professional Services zajmuje się integracją systemów i umożliwia swoim klientom korzystanie z wiedzy oraz doświadczenia specjalistów w całej Europie. Sony współpracuje z siecią partnerów technologicznych, dostarczając kompleksowe rozwiązania w pełni odpowiadające oczekiwaniom klientów i pozwalające im osiągać sukcesy. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.pro.sony.eu

Obserwuj nasz profil w serwisie Twitter: @SonyCineAltaEU

Kontakt dla prasy: