Kultura, sztuka » Kultura

Pfleiderer partnerem 12 edycji programu PE-P

Program PE-P to unikalna forma edukacji projektowej proponowana studentom Wydziału Architektury i Wzornictwa Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Pfleiderer został partnerem tegorocznej 12 edycji PE-P oraz wystawy podsumowującej dotychczasowe 11 edycji programu.

Celem programu jest umożliwienie studentom wzornictwa bezpośredniego kontaktu z przemysłem i zaznajomienia ich z całokształtem procesu produkcyjnego, a także umożliwienie przemysłowi  zapoznania się z potencjałem młodych projektantów i ewentualne z niego korzystanie. Z racji na specyfikę i lokalizację uczelni w stolicy polskiego meblarskiego zagłębia od samego początku program silnie związany jest z czołowymi markami reprezentującymi tę branżę. Studenci uczestniczący w programie mają okazję odwiedzić zakłady, poznawać technologie, rozmawiać ze specjalistami i pogłębiać swoją wiedzę na temat materiałów, maszyn i urządzeń, technologii produkcji. W praktyce poznają też etapy i specyfikę procesu projektowego i wdrożeniowego oraz kooperacji z producentami, gdyż we współpracy z wybraną firmą opracowują projekt i nadzorują jego realizację. Czasem z tak dobrym skutkiem, że studencki pomysł staje się regularnym ofertowym produktem.

W tym roku po raz pierwszy do grona partnerów PE-P dołączył Pfleiderer. Studenci podczas wizyty w zakładzie w Wieruszowie mogli poznać technologię wytwarzania i właściwości
materiałów drewnopochodnych, tajniki właściwego stosowania dekorów. Tę wiedzę będą mogli wykorzystać tworząc m. in. projekty mebli łazienkowych, gdyż tematem tegorocznego PE-P jest „Przestrzeń łazienki”. Na początku października prof. Katarzyna Laskowska wraz z uczestnikami programu odwiedzili też firmę Krismar z Elbląga, gdzie zapoznali się z technologiami wykorzystywanymi przy produkcji mebli skrzyniowych.

Poza uczestnictwem w bieżącej edycji programu, Pfleiderer został także partnerem wystawy PROJEKT/PROCES/PRODUKT, podsumowującej efekty jego poprzednie 11 edycji. Ekspozycja dokumentująca 11-letni dorobek prowadzonego przez prof. Katarzynę Laskowską programu to unikalny zbiór prezentujący w sposób kompleksowy osiągnięcia polskiego szkolnictwa projektowego, producentów oraz rozwój polskiego wzornictwa przemysłowego w ostatnich latach.

Wystawa została uroczyście otwarta 10 października 2012 w budynku Wydziału Fizyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (ul. Umultowska 85, Kampus Morasko). Wernisaż zaszczycili obecnością przedstawiciele władz obu uczelni, wykładowcy, studenci, przedstawiciele partnerów programu (firmy Pfleiderer, Schattdecor, Krismar, Marmorin, Forbo, Hettich) oraz jego partnerów medialnych (BIZNES Meble.pl, Designalive). Wystawa potrwa do 10 kwietnia 2013 r.

Dodatkowych informacji udzielają:
Ewa Rafalska