Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

PGF RATUJE MAŁE APTEKI – PROGRAM „ZDROWY WYBÓR”

Warszawa, 16 września 2014. Ruszył program Polskiej Grupy Farmaceutycznej „Zdrowy Wybór”, który jest ogromną szansą dla małych aptek. Nie trzeba należeć do dużej sieci, żeby skorzystać z jego dobrodziejstw. Program ma na celu pomóc indywidualnym aptekom w osiągnięciu lepszych wyników finansowych.

Na polskim rynku upadają małe apteki, natomiast rośnie pozycja sieci. Placówki sieciowe, 4 000 aptek, dysponują dużą siłą przetargową i nowoczesnym podejściem do biznesu. Już 50% sprzedaży farmaceutyków generowane jest przez sieci *.

Rozwój indywidualnych aptek został wyhamowany, tylko w zeszłym roku zamknięto ich blisko 1 000, aż 35%* aptekarzy obawia się o swoją przyszłość.
Polska Grupa Farmaceutyczna znalazła sposób, by temu zaradzić
. Jest nim „Zdrowy Wybór” – program dostosowany do potrzeb małych aptek.

„Zdrowy Wybór” umożliwi małym rodzinnym aptekom i sieciom o zasięgu regionalnym konkurowanie z największymi sieciami aptek. Zapewni dostęp do szerokiej gamy leków i produktów medycznych oraz solidne wsparcie i biznesową stabilizację. Dzięki innowacyjnym narzędziom pozwoli na lepsze zarządzanie apteką i podniesienie standardów oferowanych usług, pomoże także zwiększyć zyskowność prowadzonej firmy – powiedział Marcin Majchrzak, wiceprezes PGF.

„Zdrowy Wybór” to partnerska współpraca z aptekami wspierająca sprzedaż, wychodząca jednocześnie naprzeciw oczekiwaniom pacjentów. Zarządzanie kategorią daje możliwość dostosowania asortymentu apteki do trendów rynkowych. Innowacyjna koncepcja e-commerce ułatwia pacjentom dostęp do specjalnych ofert przygotowanych we współpracy z czołowymi producentami. Akademia Zdrowy Wybór oferuje właścicielom aptek i farmaceutom niezbędną wiedzą, która pozwoli rozwijać ich umiejętności sprzedaży i obsługi pacjentów.

Coraz mniej pacjentów, malejąca marża apteczna, straty związane z przeceną leków (sięgające
5 tysięcy złotych), zakaz reklamy, czyli brak możliwości dotarcia do pacjentów – wszystko to sprawia, że indywidualnym aptekarzom coraz trudniej osiągnąć godziwe dochody.

Nowy program „Zdrowy Wybór” zapewni małym rodzinnym aptekom możliwość lepszego funkcjonowania. Jest jak koło ratunkowe, które nie pozwala zginąć w oceanie aptek sieciowych. „Zdrowy Wybór” to konkretne rozwiązania, które będą wspomagać niewielkie, ale jakże potrzebne na rynku firmy.

PGF

Polska Grupa Farmaceutyczna S.A. to nowoczesna, profesjonalnie zarządzana firma, zajmującą się dystrybucją leków oraz świadczeniem wysokiej klasy usług dla aptekarzy i producentów farmaceutycznych. PGF nieustannie wdraża innowacyjne rozwiązania, oferuje szerokie spektrum usług, jest wiarygodnym i niezawodnym partnerem biznesowym zarówno dla polskich aptek, jak i producentów leków. Zarządza działalnością spółek regionalnych i posiada 22-procentowy udział w krajowym rynku dystrybucji farmaceutyków. Polska Grupa Farmaceutyczna działa od 1990 roku, dzięki czemu zdobyła doświadczenie i oferuje najwyższą jakość. Spójna, długofalowa strategia rozwoju jest oparta na dostosowaniu oferty do oczekiwań partnerów,
z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb. PGF została wyodrębniona ze struktury Grupy Kapitałowej Pelion w październiku 2011 roku.

Dalszych informacji udziela:

Elżbieta Mindak