Moda » Odzież

Piątek trzynastego – Heppin day

Piątek 13-go jest dniem przez wielu uznawanym za pechowy. Liczbę 13 za pechową uważali już Babilończycy. Trzynastka zaburzała ich naturalny, opierający się na liczbie 12, cykl natury. 12 miesięcy, 12 znaków zodiaku i 12 godzin dnia oraz nocy, tworzyły zwartą całość, którą zaburzała liczba 13.

Piątek 13-go ma także niechlubny wydźwięk historyczny. Jednym z bardziej znanych wydarzeń było aresztowanie i stracenie zakonników templariuszy, przez Filipa IV Pięknego. Zadłużony u zakonników Król, pod zarzutem herezji, świętokradztwa, rozpusty i spiskowania z Saracenami, nakazał  ich schwytanie i stracenie. Legenda głosi, że 13 października 1307 Ostatni Wielki Mistrz Zakonu - Jacques de Molay - wypowiedział klątwę, według której papież Klemens V miał umrzeć w ciągu 40 dni, natomiast król Filip IV Piękny w ciągu roku od egzekucji. Klątwa się spełniła.

Czy piątek 13-go naprawdę jest tak pechowy?

Strach przed piątkiem 13-go jednych paraliżuje, innych bawi. W psychologii funkcjonują nawet pojęcia związane z tym rodzajem strachu - Triskaidekafobia (czyli chorobliwy strach przed 13-tką) i  Paraskewidekatrofobia (strach przed piątkiem 13go.)

Jednak są kraje, gdzie strach i zabobony zwalcza się śmiechem.

Portugalczycy np. właśnie w piątki 13-go organizują huczne imprezy na wielką skalę. Lejące się strumieniami Bruxo-Mor (alkohol przygotowywany specjalnie na tę okazję z tradycyjnego portugalskiego alkoholu aguardente, cukru i limonek), płonące ogniska i ulice pełne czarownic i magów, są piątkowo- -trzynastkową wizytówką Montalegre, miejscowości położonej w północnej części Portugalii.

Piątki 13-go witane są z uśmiechem też w Cavalinhos koło Leirii. Tu wstęp na uroczystości mają tylko kobiety. Wstęp Panów mógłby bowiem przynieść pecha. Specjalne imprezy organizowane są także w Bradze, Porto iVinhais, gdzie szczęście mają przynieść m.in. skoki przez ognisko.

Wszystkim tym uroczystościom towarzyszy suto zastawiony stół, przy którym musi zasiąść inna liczba gości niż 13, bo to ponoć może przynieść pecha.

13-tka na szczęście

13-tka może też być szczęśliwą liczbą. HEPPIN.COM z okazji piątku 13-go, ogłosił TRZYNASTKOWE obniżki.Torebki i buty w tym dniu będą obniżone ze zdwojoną siłą dwóch 13-stek (26 procent), a kosmetyki, uderzy aż trzykrotność siły 13-stki (39 procent). Pozostałym produktom będzie towarzyszyła liczba 13 (13 procent obniżki).

Może piątek 13-go nie jest taki zły?

Sklep internetowy HEPPIN.COM oferuje odzież, bieliznę i dodatki odpowiadające największym światowym trendom. Firma rozpoczęła swoją działalność w 2003 roku pod szyldemINTYMNIE.COM, marki znanej jako sklep z bielizną. Na wskutek dynamicznego rozwoju i poszerzenia oferowanego asortymentu, w lipcu 2011 roku, marka przeszła rebranding i zmieniła nazwę na HEPPIN.COM.

HEPPIN.COM to także odrębna marka z własnymi kolekcjami odzieżowymi, dodatkami i akcesoriami. Najnowsze kolekcje dostępne na www.heppin.com

MGM