Gospodarka » Żywność

Pierogi z makiem

Pierogi z makiem
Zobacz więcej zdjęć »
Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową? W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!

Przepis na około 30 pierogów:

 

Składniki:

 

Masa makowa:

• 200 g mielonego maku BackMit
• 200 ml mleka
• 100 g orzechów włoskich KRESTO
• 50 g orzechów nerkowca KRESTO
• 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
• 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
• 80 g miodu
• 50 g cukru trzcinowego GoldPack
• 20 g masła

 

Wykonanie:

1. Mleko, masło, cukier i miód podgrzej, mieszaj, do ich rozpuszczenia i połączenia.
2. Dodaj bakalie, mak i zalej gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudź.

 

Ciasto na pierogi:

• 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
• 1 jajko
• 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
• Gorąca woda

 

Wykonanie:

1. Mąkę wymieszaj z jajkiem i makiem. Powoli dodawaj po kilka łyżek gorącej wody. Wyrób ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryj, aby nie wyschło.
2. Rozwałkuj kawałek na cienki placek i wykrój koła. Nałóż farsz makowy i dokładnie zalep pierogi. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.

 

Polewa:

• Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
• 2 Łyżki masła
• Łyżka miodu

 

Wykonanie:

1. Orzechy upraż na patelni, dodaj masło i miód, podgrzej do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdejmij z ognia i polej dressingiem ugotowane pierogi.

 

Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

 

VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl

 

Kontakt dla mediów:
Anna Czarkowska
anna.czarkowska@flypr.pl
tel. +48 784 428 106

www.flypr.pl 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Fly_PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »