Technologie » Internet

Pierwsza edycja akceleratora RBL_START dobiegła końca

Alior Bank podsumowuje efekty programu

Program akceleracyjny Alior Banku – RBL_START – dobiegł końca. W ramach podsumowania trwającego 15-tygodni programu odbył się Demo Day, podczas którego startupy zaprezentowały wypracowane we współpracy z mentorami i ekspertami rozwiązania.

Inauguracja programu RBL_START miała miejsce we wrześniu br. Pierwsza edycja upłynęła pod hasłem trendów w nowych technologiach, ze szczególnym naciskiem na open banking, blockchain, a także roboadvisory. Partnerami programu zostali: PZU, Giełda Papierów Wartościowych, Huge Thing, Mastercard, IBM, Google Cloud, AWS oraz Microsoft. Mentorzy oraz eksperci zakwalifikowali do akceleratora 8 startupów spośród blisko 100 zgłoszonych firm z całego świata. Do współpracy zostały zaproszone: Investsuite, PayPo, Aazzur, AI Busters, Blockey, Spendee, Kekemeke / POSbistro oraz Bankzee.

- Innowacyjność jest w DNA Alior Banku i widać to na co dzień, bo generujemy wiele bardzo dobrych innowacyjnych pomysłów wewnątrz organizacji. Z kolei współpraca ze startupami, sięganie po partnerstwa, pozwalają nam na generowanie dodatkowych pomysłów, które często jeszcze lepiej trafiają w potrzeby naszych klientów. Startupy korzystają na tym, że mają swojego pierwszego klienta oraz ludzi z branży, którzy pomagają dopracować produkt i sprawdzić go na rynku. My z kolei poza samymi pomysłami mamy korzyści z szybszego wdrażania rozwiązań – mówi Krzysztof Bachta, wiceprezes kierujący pracami zarządu Alior Banku.

Szyte na miarę

W czasie trzymiesięcznej akceleracji startupowi partnerzy Alior Banku wzięli udział w licznych warsztatach i indywidualnych konsultacjach z najlepszymi ekspertami na rynku. Ich głównym celem było wypracowanie efektywnego modelu współpracy z biznesem oraz dostosowanie rozwiązań do wymagań technologicznych banku. Startupy sprawdzały także zgodność rozwiązań z potrzebami klientów. Zdobyte przez uczestników umiejętności zweryfikowane zostały w praktyce, m.in. podczas szeregu spotkań z mentorami, konferencji biznesowych czy w ramach VC Speed Dating – wyjątkowego wydarzenia na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, w którym uczestniczyli przedstawiciele funduszy inwestycyjnych.

Uczestnicy RBL_START wzięli udział w London Bootcamp, który pozwolił na poznanie specyfiki brytyjskiego rynku i ekosystemu startupowego. Podczas wyjazdu odbyły się sesje networkingowe umożliwiające młodym firmom nawiązanie cennych kontaktów biznesowych.

- Alior Bank ma spore doświadczenie we współpracy z ekosystemem startupowym – zrealizowaliśmy kilka projektów w partnerstwie ze startupami, byliśmy także partnerem zewnętrznych programów. Postawiliśmy na własny akcelerator, aby zbudować proces współpracy ze środowiskiem startupowym dopasowany do potrzeb dużej instytucji finansowej, jaką jest nasz bank. Założenia RBL_START obejmują takie aspekty, jak badania z klientami, dostęp do środowiska testowego, praca wraz z mentorem nad modelem współpracy i business case’em, analiza pod kątem bezpieczeństwa oraz integracji systemów – powiedziała Kamila Wincenciak, FinTech Partnership Manager w Alior Banku.

Sprawdzone pod każdym kątem

Startupom biorącym udział w programie RBL_START udostępniono środowisko testowe Alior Bank Developer, które pozwala na bezpieczny sposób integracji rozwiązań z API Alior Banku. Warto przy tym dodać, że Alior Bank jest obecnie jedną z 8 instytucji, które zostały wytypowane przez KNF do roli operatora piaskownicy regulacyjnej. O ile jednak pierwsze testy tego środowiska ruszą z początkiem przyszłego roku, to uczestnicy RBL_START już dziś mogą sprawdzać kompatybilność swoich rozwiązań z technologią banku. Przedstawiciele startupów mieli okazję zadebiutować także u polskiego regulatora, biorąc udział w spotkaniach w ramach Innovation Hub Komisji Nadzoru Finansowego. Ich rolą było zaopiniowanie modelu współpracy z bankiem pod kątem zgodności regulacji.

Akcelerator stawia nie tylko na testy w zakresie dopasowania technologii, ale również odbioru startupowych rozwiązań przez docelowych klientów. Badania z użytkownikami odbywały się przez cały okres trwania programu i łącznie zajęły 8 dni. W tym czasie w RBL_LAB przeprowadzano wywiady i testy na grupie kilkudziesięciu osób w wieku od 8 do 60 lat, weryfikując zarówno wersje początkowe rozwiązań jak i ich kolejne modyfikacje.

Aktualnie w Alior Banku trwają prace nad przygotowaniem planu i harmonogramu wdrożenia projektów pilotażowych z wybranymi startupami. Jednym z efektów akceleratora była także inwestycja Alior Banku w rozwiązanie oferujące odroczone płatności w internecie - PayPo. Startup pozyskał 4 mln zł poprzez zakupienie przez bank 20% udziałów w spółce.

Partner przedsięwzięcia, PZU, zadeklarowało kontynuację współpracy ze startupami AI Busters oraz Aazzur. Z pierwszym z nich, w ramach ‘proof of concept’ bada rolę korespondencji mailowej w procesie obsługi klienta. W zakresie pilotażu przykładają szczególną uwagę do agregacji tematów, analizy wiadomości oraz przygotowania sugestii odpowiedzi. W ramach pilotażu z Aazzur badane będą możliwości wygenerowania i prezentacji spersonalizowanej oferty PZU dla klientów na podstawie ich decyzji zakupowych i finansowych.

- Partnerstwo w programie akceleracyjnym RBL_Start stanowi dla PZU cenny wkład w obszar rozwoju współpracy ze środowiskiem startupowym. Dzięki zaangażowaniu mentorów i ekspertów z wewnątrz organizacji udało nam się zdobyć cenną wiedzę na temat nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań oferowanych przez startupy – powiedział Dyrektor Zarządzający ds. Digitalizacji PZU Szymon Mitoraj.

Nabór do kolejnej edycji programu rozpocznie się już w pierwszym kwartale 2019 r. Podobnie jak za pierwszym razem, bank poszuka rozwiązań stanowiących wartość dodaną zarówno dla biznesu oraz jego klientów. Do rekrutacji zaproszone zostaną zarówno startupy, których rozwiązania są na wczesnym etapie rozwoju (co najmniej MVP – minimum valuable product), jak i te posiadające w pełni działające produkty, którym zależy na rozpoczęciu działalności na szerszą skalę we współpracy z bankiem.

a.bak