Technologie » Komputery

Pierwsza linia monitorów profesjonalnych Sony BRAVIA złożona wyłącznie z modeli 4K

Pierwsza linia monitorów profesjonalnych Sony BRAVIA  złożona wyłącznie z modeli 4K
Sony jako jedyny producent B2B całkowicie przechodzi na standard 4K i zaspokaja popyt na większe ekrany o większej rozdzielczości

Firma Sony poinformowała o wprowadzeniu nowej linii dziewięciu profesjonalnych monitorów Sony BRAVIA 4K HDR łączących najwyższą jakość obrazu z najlepszymi zestawem funkcji do zastosowań profesjonalnych. Eleganckie, smukłe, utrzymane w prostej stylistyce monitory z serii XE8XE9 odznaczają się wyjątkową szczegółowością, kolorystyką i kontrastowością obrazu. Modele z serii XE9 spełniają życzenia zgłaszane przez wielu klientów i jako pierwsze w rodzinie BRAVIA są przystosowane do nieprzerwanej, całodobowej pracy w handlu, na lotniskach, w systemach monitoringu itp.

Firma Sony ma największy udział w europejskim rynku monitorów B2B o rozdzielczości 4K[1], a obecnie potwierdza swoją pozycję lidera, wprowadzając — jako pierwszy producent — nową linię zawierającą wyłącznie produkty 4K. Co więcej, wszystkie nowe modele z nowej serii XE8 będą kosztowały tyle samo co wycofywane modele Full HD, znika więc bariera cenowa spowalniająca dotąd upowszechnianie się modeli 4K. — Systematycznie rosnący popyt na większe ekrany w obiektach handlowych, firmach i edukacji rodzi też zapotrzebowanie na wyższe rozdzielczości — mówi Thomas Issa, menedżer ds. monitorów B2B w Sony Professional Solutions Europe. — Chcieliśmy usunąć bariery w dostępie do rozdzielczości 4K, tak aby nasi klienci inwestujący dziś w rozwiązania techniczne nie musieli rezygnować z jakości obrazu i mogli przygotować się na nadejście standardu przyszłości.

Szczegóły ożywające na ekranie

Obraz na monitorach profesjonalnych 4K HDR odznacza się niezwykłym realizmem. Łączy dużą jasność z doskonałym odwzorowaniem szczegółów w jasnych i ciemnych partiach obrazu, dzięki czemu idealnie sprawdza się w systemach Digital Signage. Jego całkowicie naturalny wygląd to zasługa bogactwa kolorów w każdej scenie zapewnianego przez najbardziej zaawansowany z systemów przetwarzania obrazu 4K firmy Sony: 4K HDR Processor X1 z technologiami Object-based HDR remaster oraz Super Bit Mapping 4K HDR. Wszystkie modele są ponadto wyposażone w technologię TRILUMINOS, która poprawia wierność i intensywność kolorów. Nowe modele odznaczają się także większą jasnością, która w przypadku serii XE9 wynosi 560–650 cd/m². Dla porównania, monitory z poprzedniej serii XD8 miały jasność 400–450 cd/m².

Maksimum możliwości w zastosowaniach profesjonalnych

Mimo że nowe modele BRAVIA B2B nie ustępują jakością obrazu sprzętowi powszechnego użytku, zaprojektowano je do pracy w zastosowaniach profesjonalnych. Z tego powodu cechuje je uniwersalność, pozwalająca spełnić różnorodne wymagania i ułatwiająca konfigurację oraz przygotowanie do pracy. Każdą funkcję, od ustawień aplikacji startowej po początkowe źródło sygnału, można całkowicie spersonalizować, wybierając jedno z kilku dostępnych ustawień.

Modele z serii XE8 dostępne są w wersji z ekranem o przekątnej 75, 65, 55, 49 i 43 cali, a z serii XE9 — 75, 65, 55 i 49 cali. Wszystkie monitory są standardowo przystosowane do pracy w układzie pionowym i poziomym, a dzięki oferowanym oddzielnie nakładkom można je przekształcić w interaktywne ekrany dotykowe, precyzyjnie rozpoznające wiele punktów dotyku. Nowością jest wzornictwo z wykorzystaniem elementów z aluminium, elegancko wyglądający tył oraz system chowania przewodów, przydatny przy instalacji na stole. Wszystkie modele są bardzo smukłe. Odznaczają się też niezawodnością przy intensywnej eksploatacji w  profesjonalnych zastosowaniach — nawet przez 24 godziny na dobę i siedem dni w tygodniu.

Najlepsze własności wcześniejszych produktów

W nowej linii zachowano popularne cechy i rozwiązania z poprzednich modeli BRAVIA. Dzięki temu monitory nadal spełniają zróżnicowane potrzeby klientów i są proste, wygodne w użyciu w różnych zastosowaniach biznesowych. W dalszym ciągu można więc korzystać z elastyczności połączeń oferowanych przez platformę Android i technologię Google Cast. Uzupełnieniem wbudowanego systemu sterowania są funkcje zdalnego sterowania przez łącze IP lub RS232C, ułatwiające zarządzanie monitorami. Elementem wbudowanej platformy Digital Signage jest łatwe w użyciu oprogramowanie Digital Signage firmy TDM do tworzenia interaktywnych rozwiązań Digital Signage. Nie zapomniano też o rozwiązaniach do sal konferencyjnych: obejmują one specjalizowane łącza oraz inteligentny system, samoczynnie zmieniający ustawienia monitora przy zmianie wejścia sygnałowego.

— Dzięki tym nowym modelom oferta monitorów Sony BRAVIA jest mocna jak nigdy — podsumowuje Thomas Issa. — Monitory te stanowią bardzo opłacalną inwestycję, pozwalającą połączyć jakość obrazu 4K z możliwościami i uniwersalnością potrzebnymi do zaciekawienia słuchaczy w firmie, szkole oraz wielu innych środowiskach.stronie internetowej Sony.

Informacja o Sony Professional Solutions Europe

Sony Professional Solutions stawia sobie za cel uwalnianie olbrzymiej energii drzemiącej w obrazie. Centralne znaczenie w tej wizji ma pomoc klientom w budowaniu opowieści, wprowadzaniu zmian, tworzeniu więzi emocjonalnych, stymulowaniu uczenia się i wyzwalaniu potencjału.

Firma Sony znakomicie łączy technologię z kreatywnością. Współpracuje z firmami z różnych sektorów, między innymi mediów i produkcji studyjnej, kina, służby zdrowia, sportu, biznesu i edukacji, dostarczając im nowatorskie rozwiązania, będące stymulacją do zmian.

Dzięki ponad 30-letniemu doświadczeniu oraz współpracy z zaufanymi i uznanymi partnerami technologicznymi Sony oferuje bogaty wachlarz produktów i usług, które stanowią prawdziwą wartość dla firm oraz źródło informacji, wiedzy, rozrywki i inspiracji dla klientów.

Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.pro.sony.eu

Zapraszamy na Twittera @SonyProEurope / www.twitter.com/sonyproeurope

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Malgorzata Błachnio, INDALO

Tel.: +48 601 349 356, mail: malgorzata.blachnio@indalo.pl www: www.sony.pl/pro