Kultura, sztuka » Kultura

Pierwszy festiwal whisky w Poznaniu

Spotkania z autorytetami świata whisky,degustacje, master classes, stoiska największych producentów złotego trunku ze Szkocji i z innych części świata oraz propozycje niezależnych bottlerów, wszystko to dostępne będzie już 2 i 3 kwietnia w poznańskiej hali Arena podczas festiwalu Poznań Whisky Show.

Ogólnopolski festiwal whisky w Poznaniu to wydarzenie dedykowane wszystkim sympatykom złotego trunku. Program Poznań Whisky Show obejmuje Strefę Prezentacji, gdzie swoje produkty zaprezentują wystawcy oraz Strefę Master Class, w ramach których odbędą się prelekcje wybitnych znawców whisky. Dla uczestników festiwalu przygotowano wiele dodatkowych atrakcji, w tym między innymi wyjątkowe degustacje whisky prowadzone przez Charlesa MacLeana oraz Sir Colina Hampden-White’a, gry rodem ze Szkocji, czyli Rage Whisky Highland Games, a także emocjonujące Whisky Fight Night (wszystkie środki uzyskane ze sprzedaży biletów na to wydarzenie, zostaną przekazane Fundacji „Spełnienie” ze Szprotawy pomagającej ludziom w trudnej materialnej sytuacji życiowej).

– Stworzyłem festiwal, w trakcie którego nasi goście spróbują niezwykłych alkoholi, poszerzą wiedzę o whisky, spotkają światowych ekspertów, a przy tym będą się dobrze bawić – mówi Krzysztof Maruszewski, organizator Poznań Whisky Show oraz właściciel firmy Stilnovisti, zajmującej się inwestowaniem w beczki whisky. – W kwietniu odbędzie się pierwsza edycja tego niezwykłego wydarzenia, które być może zawita również do innych miast. – dodaje Maruszewski.

W cenie dwudniowego biletu na POZNAŃ WHISKY SHOW kupujący otrzymują kieliszek degustacyjny oraz opaskę festiwalową uprawniającą do degustacji około 40 różnych rodzajów whisky na stoiskach wystawców. To również doskonała okazja do zamówienia oraz zakupu prezentowanych trunków.

Organizatorzy

STILNOVISTI najstarsza firma w Europie Środkowo-Wschodniej zajmująca się inwestycjami alternatywnymi w beczki whisky dla klientów prywatnych i instytucjonalnych, w Polsce i za granicą.

WHISKY MAGAZYN pierwszy w Polsce magazyn poświęcony tematyce whisky.

WHISKY QUARTERLY jeden z trzech liczących sie na rynku globalnych magazynów o whisky. Więcej szczegółów znaleźć można na stronie: www.poznanwhiskyshow.com

FortePR s.c.