Rozrywka i wypoczynek » Sport

Piknik Sportowy ze ZNICZEM Pruszków z okazji 15 –lecia Kongsberg Automotive

W miniony weekend Kongsberg Automotive zorganizował piknik sportowy dla swoich pracowników oraz mieszkańców Pruszkowa i okolic z okazji 15-lecia istnienia firmy. Wydarzenie uświetniły pokazy oraz treningi przedstawicieli Klubu Znicz Pruszków, w którym karierę rozpoczynał sam Robert Lewandowski.

Dokładnie 15 lat temu ruszyły pierwsze prace w polskim zakładzie Kongsberg Automotive
w Pruszkowie. I choć pierwotny plan biznesowy zakładał zatrudnienie ok. 300 osób, tegoroczny jubileusz świętowało już ponad 1000 pracowników tej firmy.

Kongsberg Automotive w Pruszkowie to prężnie rozwijająca się i istotna część norweskiego holdingu, która konsekwentnie odnosi sukcesy z roku na rok. Składają się na nie: silny zespół oraz nowoczesne
 i wydajne zaplecze, obsługujące globalnych, wiodących klientów, takich jak Volvo, BMW, Mercedes
czy Jaguar Land Rover
- mówi Krzysztof Hauk, General Manager Kongsberg Automotive w Polsce.  -
15-lecie istnienia Kongsberg Automotive w Polsce to niezwykłe obchody, nie tylko dla założycieli firmy,
ale również dla wszystkich pracowników. Niektórzy z nich pracują tu od samego początku i stanowią jej historię. Pracowników Kongsberg Automotive od samego początku cechuje pasja, odpowiedzialność
 i przygotowanie - tak też brzmią główne wartości promowane w firmie
.

Sobotni piknik był przede wszystkim okazją do świetnej rozrywki. W przestronnym namiocie pełnym atrakcji, pracownicy firmy oraz mieszkańcy Pruszkowa i okolic bawili się do późnych godzin nocnych. Wszyscy, starsi i młodsi, na długo zapamiętają zwłaszcza wspólne treningi z reprezentantami Znicza Pruszków. Trener piłkarski, Sebastian Rybak, wraz z grupą swoich podopiecznych pokazywali techniki tzw. czucia piłki, jej uderzeń oraz czynności dla zmylenia przeciwnika. Kto wie, być może wśród zgromadzonych tu zawodników i mieszkańców Pruszkowa znajduje się talent na miarę Roberta Lewandowskiego, który pierwsze kroki w swojej karierze stawiał właśnie w pruszkowskim Zniczu.

Podczas, gdy animatorzy próbowali odczarować deszczową pogodę pokazem barwnych baniek oraz słodkimi chmurami waty cukrowej, na stanowisku rozgrywek zawodów o Puchar Kongsberg Automotive, emocje sięgały zenitu. Uczestnicy mieli także niepowtarzalną okazję wzięcia udziału
w wycieczkach po zakładzie, gdzie dowiedzieli się, m.in. jak produkuje się elementy foteli samochodowych, mające na celu poprawę komfortu i bezpieczeństwa jazdy, takie jak: maty grzewcze, systemy wentylacji oraz rozbudowane systemy masażu dla najlepszych marek na świecie. Ponadto,
dla wszystkich zainteresowanych rozwojem swojej kariery zawodowej przygotowano stanowisko, gdzie przedstawiciele działu HR Kongsberg Automotive oraz agencji pośrednictwa pracy informowali
o możliwościach zatrudnienia w firmie.

Wieczorny występ legendy Disco Polo, zespołu Top One, który w historii miasta odbył się po raz drugi, przeniósł wszystkich w klimat lat 90-tych. Mimo chłodnego wieczoru frekwencja dopisała, a najwięksi fani odśpiewali wraz z zespołem takie hity, jak  „Ciao Italia", „Santa Maria" czy „Miła moja". Następnie zabawę przy energetycznych setach zapewnił Dj Brother „Twoją Gorączką Sobotniej Nocy".

***

Kongsberg Automotive to norweski holding, działający w branży motoryzacyjnej od ponad 50 lat. Produkuje się tu, m.in. maty grzewcze, systemy wentylowania foteli samochodowych, regulacji podparcia lędźwiowego, a także masażu, które są montowane w większości pojazdów na świecie, takich marek jak: Volkswagen, Audi, Toyota, Land Rover czy Bentley.

W Polsce Kongsberg Automotive działa już od 15 lat, na terenie Millenium Logistic Parks w Pruszkowie
i zatrudnia obecnie ponad 1000 pracowników. W swojej produkcji firma wykorzystuje najnowsze technologie, stąd część linii produkcyjnych jest wyposażona w roboty. Kongsberg Automotive
jest zakładem wyjątkowym pod względem innowacyjności i wyróżnia się na tle innych produkcji
w naszym kraju.