Gospodarka » Żywność

Pisco – winogronowy trunek z Chile

Pisco – winogronowy trunek z Chile
Zobacz więcej zdjęć »
W Warszawie odbyła się prezentacja niezwykłego alkoholu z Chile – Pisco. Tradycyjny chilijski trunek wkrótce będzie dostępny w Polsce na szerszą skalę. Uczestnicy warsztatów organizowanych przez ProChile już teraz mogli wypróbować go w różnych zestawieniach.

Warsztaty koktajlowe były unikalną okazją do zapoznania się z niepowtarzalnym smakiem Pisco, sposobem jego podania i łączenia z innymi składnikami. W spotkaniu wzięli udział dystrybutorzy alkoholi oraz przedstawiciele mediów. Wydarzenie zainaugurował Ambasador Chile w Polsce, Alfredo García, który przedstawił również historię Pisco.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Pisco to tradycyjny chilijski destylat wina. Pierwsze szczepy winogron, z których wytwarza się Pisco zawitały do Ameryki Południowej dzięki hiszpańskim osadnikom, którzy sprowadzili także techniki destylacji. Dokładne miejsce powstania nie jest znane. Słowo "pisco" pochodzi od pishkos, oznaczającego w języku keczua małego ptaka.

 

Alkohol wytwarzany jest przez ponad 2800 producentów na obszarze około 9 812 hektarów. Znaczna część produkcji pochodzi z regionu Coquimbo (89%), pozostała mieści się w rejonie Atacama (11%). Są to tereny o niezwykle zróżnicowanym, pustynno – górzystym krajobrazie, ze słońcem pozostającym na czystym niebie przez 300 dni w roku. Wytwarzanie Pisco naznaczone jest cierpliwością i uwielbieniem dla perfekcyjnego smaku mieszkańców tych północnych regionów Chile.

 

Odmiany Pisco wahają się od średnio do wysoce aromatycznych z mocno wyczuwalną drewnianą nutą, lub całkowicie jej pozbawione. Nawet najbardziej wyrafinowany konsument odnajdzie wśród nich coś dla siebie: można delektować się nim samodzielnie lub połączyć z kostkami lodu. Wyśmienicie smakuje w zestawieniu z lekkimi alkoholami, owocami i przyprawami.

 

Goście warsztatów koktajlowych mogli spróbować oryginalnego Pisco w czystej formie. Zasmakowali także w koktajlach przygotowanych na pokazach barmańskich. Przetestowali również swoje umiejętności komponując apetyczne drinki z użyciem różnych odmian Pisco.

 

Pisco łączyć można z wieloma składnikami kuchni południowo-amerykańskiej, jak i europejskiej. Tradycyjne składniki polskiej kuchni nadadzą drinkowi niepowtarzalnego charakteru. Każde czyste Pisco musi mieścić się w jednej z czterech kategorii natężenia alkoholu:

           Pisco tradicional – 30%

           Pisco especial – 35%

           Pisco reservado – 40%

           Gran Pisco – powyzej 43%.

 

Najpopularniejszym koktajlem na bazie Pisco jest pisco sour. Niezwykłe drinki można także w prosty sposób przygotować w zaciszu domowym z ogólnodostępnych składników. Poniżej prezentujemy przepisy na ich przygotowanie.

 

Pisco sour:

Składniki:

- 40 ml Pisco

- 1 Białko

- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny

- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego

- 5-6 Kostki lodu

Przygotowanie: Widelcem należy ubić białko przez kilka sekund. Następnie kostki lodu włożyć do shakera, wlać 5 ml ubitego wcześniej białka oraz resztę składników. Przez około 8-10 sekund koktajl energicznie wymieszać w shakerze. Na koniec przelać bezpośrednio do szklanki, najlepiej typu old-fashioned.

 

Crepúsculo (Pisco z truskawkami i bazylią)

Składniki:

* 2 uncje przezroczystego, podwójnie destylowanego 40˚ pisco

* ½ Limonki

* 2 truskawki przekrojone w ćwiartki

* 4 liście bazylii

* ½ uncji syropu cukrowego

* Lód kruszony

Wszystkie składniki, z wyjątkiem pisco, wkładamy zmieszane do niskiej szklanki. Zmacerować w celu połączenia smaków. Wypełnić szklankę do pełna kostkami lodu, a następnie dodać miarkę pisco.

 

Serena Soul

Składniki:

* 2 uncje tradycyjnego przezroczystego 40˚ pisco 

* 1½ uncje soku z papaji 

* 1½ uncje soku z grejpfruta

* ½ uncji syropu

* kostki lodu

* Kawałki świeżego grejfruta

* Kawałki świeżej papai

* Świeże jagody Umieścić pierwszych 5 składników w shaerze do koktajli i potrząsać przez 15 sekund. Podawać w wysokiej szklance wypełnionej lodem. Zalecane zdobienie: kawałkami grejpfruta i papai oraz jagodami.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

justynaj

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »