Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Piwo Świętojańskie, czyli sposób na uczczenie letnich wieczorów

Noc Świętojańska od lat celebrowana jest w krajach słowiańskich. Bez względu na to ile ze starych tradycji zachowało się do dzisiaj, nie tylko pierwszy dzień lata jest okazją do spędzenia ciepłych wieczorów na świeżym powietrzu. Oryginalnym uzupełnieniem letnich wypadów jest Piwo Świętojańskie.

 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Wraz z początkiem maja na półkach sklepowych pojawi się pierwsze piwo z nowej limitowanej linii piw sezonowych, warzonych w Browarze Okocim. Piwo Świętojańskie produkowane jest z jasnej odmiany słodu, co daje mu piękną, jasnozłotą barwę. 10,8% ekstraktu sprawia, że piwo jest lekkie i orzeźwiające, dzięki czemu idealnie gasi pragnienie. Doskonale wpisuje się w atmosferę pierwszych ciepłych miesięcy. Krystalicznie czysta woda użyta do warzenia piwa wraz z dodatkiem aromatycznego chmielu nadają mu wyjątkowy charakter i duszę. Brak filtracji sprawia, że piwo Świętojańskie ma wyraźny, pełny słodowy smak.

 

Piwa niefiltrowane warzone są tradycyjnymi metodami
i, w przeciwieństwie do piw klarowanych, zawierają naturalny osad drożdżowy
– zauważa Michał Kopik,  piwoznawca i piwowar związany z portalem piwnygaraz.pl. – Drożdże piwowarskie z kolei bogate są w łatwo przyswajalne witaminy i składniki odżywcze, co może dodatkowo przekonać do wypróbowania tego rodzaju piwa - dodaje.

 

Piwo Świętojańskie ze względu na swój wyjątkowy smak doskonałe jest do lekkich przekąsek: słonych paluszków, krakersów, grzanek czy pszennego pieczywa. Pasuje również do większości potraw, w tym do pieczonych mięs czy ziemniaków, równoważąc w ten sposób sycący posiłek.

  Piwo Świętojańskie to pierwsze piwo z limitowanej linii piw sezonowych oferowanych przez Browar Okocim. W kolejnych miesiącach na polski rynek trafią trzy inne gatunki piw specjalnych. Późnym latem i wczesną jesienią na rynku pojawi się piwo Dożynkowe, niepasteryzowane o chmielowym smaku i zapachu, warzone specjalnie na okazję tradycyjnego w Polsce święta plonów - dożynek. W listopadzie i grudniu będzie można zaopatrzyć się w mocne, esencjonalne piwo Świąteczne, stanowiące udane połączenie portera, piwa jasnego i aromatów korzennych. Wiosnę powita ostatnie z rodziny piw sezonowych - piwo Wielkanocne. Dzięki połączeniu czterech gatunków słodu: jasnego, bursztynowego, barwiącego i karmelowego oraz wysokiej zawartości ekstraktu, piwo to będzie kusiło nas wyrazistością smaku.

 Każde z czterech Piw Sezonowych warzone będzie w Browarze Okocim raz w roku i wyróżniać się będzie innymi właściwościami smakowymi. Każde z nich dostępne będzie w sprzedaży przez dwa miesiące. Obecna linia piw sezonowych jest odświeżeniem i kontynuacją długoletniej tradycji piwowarskiej Browaru, w którego ofercie znajdowało się już dawniej Piwo Świętojańskie oraz Piwo Świąteczne. Dziś do tej oferty dołączyły Piwo Dożynkowe i Wielkanocne. Ponowne wprowadzenie piw sezonowych o wyjątkowej  recepturze to powrót do korzeni oraz ukłon w stronę historii Browaru Okocim.

 

Koncepcja piw sezonowych jest przełomem na polskim rynku - to pierwsza linia piw zaplanowana na każdą porę roku, z uwzględnieniem charakterystycznych dla niej świąt. Sezonowość, oryginalność i tradycja to wartości szczególnie doceniane przez piwnych koneserów, do których przede wszystkim skierowane są piwa specjalne – mówi Wojciech Żabiński, Innovation & Specialty Portfolio Director w Carlsberg Polska.

 

www.piwasezonowe.pl

 

 

Kontakt dla mediów:

WALK PR

Marta Lesiewska - Senior Account Manager

marta.lesiewska@walk.pl

+48 519 021 080

 

 

___________________________________________________________________

Browar Okocim to ponad 160 lat imponującej historii piwowarstwa. Jan Ewangelista Goetz, założyciel browaru, przyjął zasadę „najlepsze z najlepszego” – wytwarzanie tego, co najlepsze z najlepszych dostępnych surowców. Zasadzie tej hołdowały następne pokolenia właścicieli browaru. Sprowadzano najlepszy jęczmień i chmiel - pomimo wysokich kosztów, stosowano najlepsze drożdże. Wszystko to – w połączeniu z wiedzą ekspercką i pasją okocimskich piwowarów – budowało markę produktu wśród odbiorców. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »