Firma » Bankowość

Płatności mobilne - przyszłością bankowości.

Z punktu widzenia klienta banku, najistotniejszy jest fakt, że tak jak w przypadku płatności kartowych transakcje są bezpłatne, a poziom opłaty interchange będzie na takim samym poziomie jak dla operacji kartowych.

Ten i wiele innych postulatów dotyczących płatności mobilnych jest wynikiem rozmów, które odbyły się podczas konferencji „Płatności Mobile" w ramach „Horyzontów Bankowości 2015".

Horyzonty zostały zorganizowane po raz czwarty przez Centrum Prawa Bankowego i Informacji oraz Miesięcznik Finansowy BANK pod patronatem Związku Banków Polskich, w dniu 11 czerwca na warszawskim Stadionie Narodowym.

„Szacuje się, że obecnie liczba osób korzystających w Polsce z płatności mobilnych to jedynie od 1,5do 2 mln użytkowników. Przewidujemy jednak, że w najbliższych latach ze względu na wygodę, łatwość w dokonywaniu płatności oraz wzrost sprzedanych na rynku polskim smartfonów, liczba ta znacząco wzrośnie. Banki również będą zachęcać klientów do korzystania z płatności mobilnych za pomocą różnego rodzaju usług lub powiązanych z płatnościami programów lojalnościowych." - powiedział Andrzej Wolski, Wiceprezes Centrum Prawa Bankowego i Informacji.

Co warte podkreślenia, polskie Banki mają bardzo dobre doświadczenie we wdrażaniu systemów płatności mobilnych. Od dwóch lat działa usługa IKO Banku PKO BP i Peopay Banku Pekaowww.aleBank.pl/PM

***

Horyzonty Bankowości to największe, doroczne, multikonferencyjne przedsięwzięcie sektora bankowego, gdzie w jednym miejscu i czasie organizowane są konferencje, spotkania i debaty z udziałem prezesów, członków zarządów i dyrektorów banków oraz środowisk akademickich i samorządowych oraz przedstawicieli firm z sektora okołobankowego. W ramach Horyzontów Bankowości 2015 miały miejscenastępujące wydarzenia: Forum Strategii Bankowych, Kongres Prawa Bankowego i Informacji, Konferencja Płatności Mobilne, rozdanie nagród dziennikarskich im. Mariana Krzaka, rozdanie nagród Konkursu „Etyka w Finansach - Nagroda Robina Cosgrove", gala „Miesięcznika Finansowego BANK" połączona z uroczystością wręczenia nagród rankingu „50 największych banków w Polsce 2015". Strona wydarzenia: www.aleBank.pl/HB

Agpress