Firma » Biznes

Początek 2015 miesiącem ofert dla Inżynierów

W styczniu ponad jedna piata ofert pracy (23%) dedykowana była specjalistom z kategorii IT oraz Nowoczesne Technologie. Na drugim miejscu w zestawieniu monsterpolska.pl, uplasowały się ogłoszenia dla specjalistów Sprzedaży oraz Sprzedaży Detalicznej (17%).

W stosunku do grudnia ubiegłego roku, liczba ofert dla kandydatów IT spadła o 11%. Spadek nie świadczy jednak o braku zainteresowania pracownikami z tego sektora. Jest to tendencja krótkookresowa, której wynikiem jest długi okres świąteczny, który przełożył się na rozpoczęcie rekrutacji we wszystkich kategoriach, nie tylko w IT. W styczniu na portalu monsterpolska.pl, co piąta oferta pracy skierowana była do specjalistów IT/ Programowania. Firmy nadal najchętniej poszukiwały programistów oraz inżynierów oprogramowania.

Sprzedaż/ Sprzedaż Detaliczna zajęła drugie miejsce w styczniowym zestawieniu monsterpolska.pl. 17% ofert opublikowanych przez pracodawców dotyczyło rekrutacji na stanowiska właśnie w tej kategorii. W porównaniu do analogicznego okresu z 2014 r., liczba ta wzrosła o 30%.

TOP 3 portalu zamykają oferty pracy z kategorii Obsługa Klienta. Wysoki popyt na pracowników zaowocował 16% udziałem w całej puli ogłoszeń, notując skok o 29% w stosunku do stycznia 2014 r. Największe zapotrzebowanie zgłaszano na Doradców Klienta oraz Specjalistów ds. Obsługi Klienta.

Pracodawcy rekrutowali także do działów Logistyka/ Zakupy/ Transport. Oferty pracy o tym profilu stanowiły 10% wszystkich opublikowanych. Aktywnie poszukiwano również Inżynierów, zwłaszcza dziedzin automatyki i produkcji (12%), a liczba ofert wzrosła o jedną czwartą w porównaniu do grudnia ubiegłego roku.

Podobnie jak w poprzednich miesiącach, Centra Usług Wspólnych (SSC) oraz firmy outsourcingowe aktywnie rekrutowały pracowników.

Największym zainteresowaniem firm outsourcingowych cieszyli się specjaliści IT/ Programowania, których dotyczyło 67% ogłoszeń. 5% było adresowanych zaś do kandydatów zainteresowanych pracą w Obsłudze Klienta oraz Finansach / Księgowości.

Tak, jak i w przypadku outsourcingu, Centra Usług Wspólnych poszukiwały głównie kandydatów IT (42%). Zainteresowaniem rekruterów (25%) cieszyli się kandydaci reprezentujący Finanse / Księgowość. Na trzecim miejscu uplasowały się natomiast oferty dla pracowników Obsługi Klienta (12%).

Ranking najbardziej pożądanych specjalizacji w styczniu otwierają Doradcy Klienta. Na kolejnych pozycjach plasują się Programiści i Inżynierowie. Praca czekała również na Sprzedawców oraz Przedstawicieli handlowych.

triplepr