Firma » Biznes

Początki: Importowanie z Chin

Pomimo tego, że nawet w Chinach towar staje się coraz droższy, jest to nadal kraj z którego chętnie dokonujemy importowania. Dlatego, jeżeli jesteś początkującym importerem, jest kilka rzeczy, jakich musisz się dowiedzieć, m.in. dlaczego współpraca z urzędem celnym popłaca.

Importowanie z Chin od początku

Zanim zaczniemy sprowadzanie rzeczy z Chin, musimy porównać ceny na naszym rodzimym rynku z tymi w Chinach. Kiedy decydujemy się na importowanie z Chin bądź innego kraju spoza Unii Europejskiej, musimy być przygotowany, że nasze paczki, będą podlegać wielu procedurą, nie dość, że nasz towar będzie przechodził przez firmy przewozowe to dodatkowo przez urząd celny. Każda przesyłka musi mieć odpowiednie dokumenty m.in. deklarację celną. W tym dokumencie mamy jasno określoną zawartość przesyłki oraz jej wartość.

Dlaczego import z Chin powinien być przeprowadzony we współpracy z agencją celną?

1. Nie musimy osobiście wybierać się do portu
  2. Agencja zamiast nas zgłasza towar do sanepidu
  3. Dzięki temu, że agencje mają zabezpieczenia majątkowe, procedura odprawy celnej przebiega dużo szybciej.

Sprowadzanie rzeczy z Chin i oszustwa kontrahenta

Wielokrotnie zdarza się, że kontrahent stara się nas oszukać, jakie więc oszustwa mogą nas spotkać podczas sprowadzania rzeczy z Chin

1. Kontrahent nie chce dać CE, ponieważ twierdzi, że na ten towar jest to nie potrzebne i sprzedają go do wielu miejsc w Unii Europejskiej
  2. Towar nie został przebadany, jednak dostawca po prostu nakleja znaczek CE
  3. Fałszowanie dokumentów zdarza się bardzo często, dostawca wysyła importerowi skany badań, czy też certyfikatu, jednak po bliższym wglądzie okazuje się, że dokumenty dotyczą innego towaru, bądź innego kontrahenta
  4. Nie ma odpowiedzi na pytanie, czy importowanie z Chin jest opłacalne, w większości wypadków zdecydowanie tak, jednak jeżeli na naszej drodze importowej spotkamy oszusta, bądź przez swoją nieuwagę kupimy za drogi produkt, nie będzie ono już takie opłacalne. W wypadku kiedy nie wiemy jak zacząć importowanie z Chin, powinniśmy znaleźć odpowiedniego pośrednika.

KaczaMalwina