Firma » Biznes

Poczatuj z Betty z DB Schenker

Nowy, innowacyjny kanał komunikacji • Sztuczna inteligencja wspiera Centrum Obsługi Klienta w krajowym i międzynarodowym transporcie lądowym

Polska jest kolejnym krajem, w którym DB Schenker wdrożył komunikację z wykorzystaniem chatbota. Betty działa już we Francji oraz w Szwecji, gdzie obsługuje nawet 50% zapytań. Operator logistyczny planuje wdrożyć funkcjonalność chatbota we wszystkich krajach w Europie.

Wirtualna asystentka przez 24 godziny na dobę może udzielać odpowiedzi w języku polskim lub angielskim na pytania o status przesyłki i potwierdzenie dostawy. Potrafi też przekierować zapytanie do konsultanta, jeśli będzie wymagało ono głębszej analizy. Klienci mają dostęp do chatbota z poziomu głównej strony www.dbschenker.com/pl-pl. Aplikacja nie wymaga logowania.

Betty ciągle się uczy, po pierwsze na podstawie rozmów, po drugie ma zapewniony nieustanny trening. Twórcy bota pracują też nad dodaniem kolejnych funkcjonalności.

Platforma chatbotowa, oparta na IBM Watson, została opracowana w Global Automation Competence Center w warszawskim centrum technologicznym DB Schenker (Schenker Technology Center Warsaw).

Chatboty usprawniają obsługę klienta w dynamicznie rozwijającym się cyfrowym świecie. Technologia ta znacznie przyspieszy odpowiedzi na prostsze zapytania, minimalizując czas reakcji. Przy okazji uwolni czas pracowników obsługi klienta na bardziej złożone zagadnienia. Ciekawostką jest, że imię Betty nosiła żona Gottfrieda Schenkera – założyciela firmy.

O DB Schenker w Polsce DB Schenker jest globalnym operatorem logistycznym. Oferuje kompleksowe rozwiązania obejmujące transport lądowy, oceaniczny, lotniczy i logistykę magazynową. Zarządza globalnymi łańcuchami dostaw dla producentów, eksporterów i importerów wiodących marek. W Polsce operator logistyczny dysponuje silną siecią połączeń pomiędzy 17 odziałami. Posiada 13 magazynów logistycznych i agencję celną. Łącznie zatrudnia około 2500 osób. https://www.dbschenker.com/pl-pl

OneMulti