Rozrywka » Hobby
Poczuj smak wolności z nową whisky Scapa Skiren!
Wyspy Orkady to wyjątkowe miejsce. Dzika przyroda pełna niespotykanych kontrastów oraz gościnni mieszkańcy zamieniają to miejsce w wyjątkowe sanktuarium.To także miejsce powstania Scapa Skiren, nowej whisky single malt.
Whisky Scapa to wyrób rzemieślniczy w pełnym tego słowa znaczeniu: powstaje w ręcznie obsługiwanej destylarni, pod okiem pięciu oddanych, rzemieślników, którzy swoje doświadczenie nabyli poprzez lata nadzorowania procesu produkcji. Spośród innych trunków z tego gatunku, wyróżnia ją łagodny smak, który jest odzwierciedleniem zaskakujących kontrastów wysp Orkadów. Proces leżakowania w beczkach z amerykańskiego dębu nadaje tej whisky delikatnej, kremowej słodyczy z nutą tropikalnych cytrusów oraz przybrzeżnych wrzosów. To te elementy tworzą jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak.Inspiracją do powstania whisky Scapa Skiren był charakter wysp, na których jest produkowana. Orkady, znajdujące się u wybrzeży Szkocji są pełne naturalnych kontrastów, które od wielu lat przyciągają podróżników, poszukujących wytchnienia od cywilizacji. Można tam nadal odnaleźć dziewicze tereny, którymi niepodzielnie włada natura. Uroki tego miejsca dostrzegli w 1885 roku twórcy destylarni Scapa. Jedna z pięknych, nieposkromionych wysp należących do archipelagu Orkadów, stanowiła idealne miejsce do prac nad nowym rodzajem whisky single malt. Obecnie destylarnia znajduje się na brzegu Scapa Flow, naturalnej przystani i jednego z najbardziej historycznych odcinków wodnych Wielkiej Brytanii. W ubiegłym roku Scapa, po raz pierwszy w swojej 130-letniej historii, otworzyła swoją destylarnię dla zwiedzających, by mogli poznać nie tylko uroki wyspy, ale także dowiedzieć się w jaki sposób wytwarzana jest whisky Scapa. Zwiedzanie destylarni to także wyjątkowa okazja by zobaczyć jedyny w całej branży szkockiej whisky działający alembik Lomond.
Nazwa whisky Scapa Skiren pochodzi od staro nordyckiego określenia skrzącego, jasnego nieba, co znajduje odzwierciedlenie w jej smaku - słodkim, ale zrównoważonym, z łatwo wyczuwalną nutą dojrzałych melonów oraz słodkiego cytrynowego sorbetu. W zapachu delikatnie kwiatowa z odrobiną świeżych gruszek. Można także wyczuć słodkie aromaty ananasa oraz cytrusów. A to wszystko prowadzi do długiego i delikatnie słodkiego na podniebieniu finiszu.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
wiska
|
Komentarze (0)