Dom » Wnętrza

Podłoga, która podkreśla styl wnętrza

Urządzając swoje cztery kąty, najczęściej kierujemy się wybranym stylem aranżacyjnym. To od odpowiednio dobranych pod niego elementów wyposażenia zależy, czy całość zaprezentuje się estetycznie. Niemałe znaczenie odgrywa tutaj podłoga: w końcu to ona stanowi bazę wystroju. Jak ją dopasować?

– Na estetykę paneli laminowanych wpływają takie czynniki jak kolor, struktura czy obecność V-fugi, czyli frezowanych krawędzi. Przed dokonaniem zakupu powinniśmy się zastanowić, na jakim efekcie nam zależy i tym samym, jaki wygląd powinna przybrać posadzka. Trafnie dobrana do motywu przewodniego stanie się nie tylko harmonijnym tłem aranżacyjnym, ale również ozdobą wnętrza – mówi Katarzyna Śliwińska, kierownik działu marketingu i reklamy, RuckZuck.

Kolorystyka współgrająca z wystrojem

Kluczowym aspektem, na który należy zwrócić uwagę przy doborze paneli do stylu wnętrza, jest ich barwa. Po jasne panele w chłodnym odcieniu powinny sięgnąć osoby, które urządziły dom w stylu minimalistycznym lub skandynawskim. W ten sposób zachowają spokojny, wyważony wygląd pomieszczeń. Z kolei jasna podłoga w ciepłym wydaniu doskonale sprawdzi się w aranżacjach prowansalskich i rustykalnych, gdzie podkreśli panujący w nich przytulny klimat.

Ciemne podłogi to z kolei dobre rozwiązanie zarówno do wnętrz klasycznych (gdzie wkomponowują się w ich elegancki charakter), jak i nowoczesnych (do których wprowadzają modny akcent). W obu przypadkach ważną rolę odgrywa wielkość pomieszczenia i stopień nasłonecznienia – od tych czynników uzależnijmy wybór odcienia paneli. O stworzenie ponurego wystroju nie musimy martwić się w przypadku mieszkań loftowych, w których duża, otwarta przestrzeń jest wręcz stworzona dla ciemnych dekorów.

Jeśli nie jesteśmy pewni, jaki kolor paneli najlepiej wpisze się w styl wnętrza lub nasza aranżacja jest bardzo wyrazista (np. orientalna lub eklektyczna), najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wybór desek w neutralnym odcieniu, które pasują do każdego pomieszczenia i jednocześnie mogą działać łagodząco na przestrzeń.

Panele w każdej z wspomnianych tonacji znajdziemy np. w kolekcji Arteo.

Struktura, która ukazuje charakter wnętrza

Obok kolorystyki podłogi, zwróćmy też uwagę na jej fakturę. Obecnie w trendach jest struktura synchroniczna (dostępna np. w kolekcji Vision 4V), która wyróżnia się widocznym i wyczuwalnym układem usłojenia, a to mocno upodabnia panele do drewnianych desek. Z tego względu szczególnie polecana jest do wnętrz, w których prym wiodą naturalne materiały (do takich zalicza się np. styl eko).

Rozwiązaniem, które również wzbudza duże zainteresowanie, są dekory kamienne i betonowe (występujące w linii Visiogrande). Ich przeznaczeniem są przede wszystkim przestrzenie, w których panuje industrialny, surowy klimat. Natomiast do wnętrz ukierunkowanych na blask i szyk, czyli urządzonych np. w stylu glamour, idealną propozycją będą panele z powierzchnią heliochrome, posiadające srebrzysty połysk w tłoczeniach. Znajdziemy je w serii Wiparquet Authentic 8 Realistic.

– Niezależnie od tego, na jaki kolor i strukturę podłogi się zdecydujemy, warto dodatkowo rozważyć wybór modelu o frezowanych krawędziach. Takie panele do każdego wnętrza wprowadzą równowagę. Jeśli jednocześnie zadbamy o jak najlepsze dla naszych potrzeb parametry techniczne, to podłoga będzie cieszyć pięknym wyglądem i funkcjonalnością przez długi czas – dodaje Katarzyna Śliwińska.

Informacje o RuckZuck:

RuckZuck to jedna z największych w Polsce marek salonów oferujących podłogi, drzwi i artykuły wykończeniowe. Koncept biznesowy RuckZuck powstał w 2004 roku w centrali firmy Classen w Niemczech.

W tym samym roku w Polsce została założona spółka RuckZuck.biz, która zajęła się rozwojem Systemu Partnerskiego RuckZuck na terenie Polski. Obecnie w całym kraju funkcjonuje kilkadziesiąt salonów sprzedaży.

Zapraszamy do odwiedzenia strony www.ruckzuck.pl oraz sklepu internetowego www.profidomo.pl

ImagoPR

• avatar
    borikson 2021-02-18 17:33:30

każda dobrze położona podłoga będzie nadawać stylu wnętrzom. Mi się podobają wnętrza minimalistyczne. Stąd na podłogę dałbym panele winylowe np arbiton.com imitujące beton. Jasne ściany i sufit. Ciemne lampy jakiś narożnik ciemny. Stół. Kwiatki i tyle.

• avatar
    ~Adrianna 2020-11-11 12:33:43

Drewniana podłoga podkreśli styl każdego wnętrza. Mój parkiet z kaczkan niejedną osobę zachwycił. Podłoga pięknie wygląda jest trwa i wytrzymała. Do tego jest duży wybór kolorystki, każdy znajdzie odcień drewna, który będzie mu pasował.