Zdrowie » Uroda
Podróże pełne smaków – co warto wiedzieć i co spróbować?
Zobacz więcej zdjęć » |
Podróże śladami smaków - czyli podział serów na kraje i regiony
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Planujesz wyjazd w czasie urlopu? Wiele osób ma problem z tym, by nadążyć za ciągle zmieniającymi się ograniczeniami, związanymi z pandemią COVID-19. Ta niepewność skutecznie zniechęca niektórych do wojaży. Jaką więc obrać alternatywę, zamiast chorwackiej podróży śladami bohaterów serialu Gry o Tron? Proponujemy podróże śladami smaków. Konkretnie serów. Biorąc pod uwagę podział serów i ich zróżnicowanie ze względu na regiony i kraje, z których pochodzą, szykuje się podróż dookoła świata. I to praktycznie bez wychodzenia z domu.
Ser to produkt znany w prawie każdej kuchni na całym globie. Ma dziś tysiące fanów i tysiące różnych zastosowań. Od wyrafinowanych kompozycji, serwowanych jako przekąska do dobrego wina, po dip podawany do nachos. Od zawsze przygotowywany z najwyższą starannością, dziś jest jednym z najbardziej docenianych składników w świecie kulinarnym. Najprostszy podział serów uwzględnia rodzaj mleka i metody, według której powstał. Jednak cały ten proces jest dużo bardziej złożony.
Podział serów – w czym tkwi różnica?
Niezależnie od tego, czy szukasz najlepszego sera do pizzy, czy po to, aby odtworzyć smak autentycznych dań z makaronu, ważne jest, aby zrozumieć, co sprawia, że każdy rodzaj sera jest wyjątkowy. Pomińmy podział serów na białe i żółte. Skupmy się na tych drugich. Ich jędrność wiąże się z poziomem wilgotności - wyższa zawartość wilgoci cechuje bardziej miękkie sery. Czym jeszcze się różnią? - Niektóre rodzaje serów są świeżo przygotowywane i spożywane jeszcze tego samego dnia. Inne dojrzewają miesiącami, a nawet latami. – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Im dłużej ser dojrzewa, tym bardziej złożony staje się jego smak.
Ile rodzajów sera istnieje na świecie?
Ponieważ ser jest produktem znanym od wieków i przygotowywanym na różne sposoby przez kultury na całym świecie, trudno dokładnie oszacować, ile jest rodzajów sera. Z całą pewnością nie będzie przesadą stwierdzenie, że można je liczyć w tysiącach. Niektórzy szacują, że w samej Francji istnieje ponad 1000 różnych odmian sera! Różnice między tymi odmianami mogą odgrywać ważną rolę kulturową na obszarach, z których pochodzą. Podział serów może uwzględniać takie czynniki jak czas dojrzewania i miejsce, w którym produkowane są składniki. Właśnie te dwa aspekty określają różnicę między włoskimi serami - parmezanem a parmigiano reggiano.
Cudze chwalicie, swego nie znacie
W niektórych przypadkach nazwa sera jest chroniona, co oznacza, że jeśli nie jest produkowany przy użyciu ściśle kontrolowanych metod w określonym regionie świata, nie może nosić danej nazwy. Przykładami takich serów są francuski Roquefort czy hiszpański Manchego. Inne sery pochodzą z określonego obszaru, ale są obecnie produkowane na całym świecie. Przykładem takiego sera jest Gouda. Ogólnie rzecz biorąc, ten ostatni rodzaj sera będzie się różnił między sobą jakością – z uwagi na różnych producentów - znacznie bardziej niż ser chroniony. Dlatego polscy producenci, którym zależy na tworzeniu aromatycznych i wyjątkowych serów, zdają sobie sprawę, jak wiele aspektów finalnie wpływa na ten efekt. - Naturalne komponenty, wysokiej jakości mleko skupowane od lokalnych dostawców, czysta etykieta, to tylko niektóre z nich. – wylicza Ewa Polińska. Wszystko to powoduje niezapomniane wrażenia smakowe. Także w przypadku serów żółtych typu holenderskiego, a wśród nich znanej na terenie całej Polski Goudy z Moniek. Jak przyrządzić ucztę z jego udziałem? Poniżej zdradzamy przepis na grillowana cukinię z czosnkiem i serem żółtym.
Składniki:
- 2 większe cukinie
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 100 g boczku wędzonego
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oliwę wymieszać z solą i pieprzem. Cukinie pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i grillować z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zdjąć z rusztu upieczone plastry cukinii, ułożyć na nich plasterki czosnku, boczek i posypać startym serem żółtym. Całość położyć ponownie na tacce aluminiowej i grillować aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypać posiekaną natka pietruszki.
Nadesłał:
Karo21
|
Komentarze (0)