Społeczeństwo » Społeczeństwo

Podsumowanie obchodów Europejskiego Roku Obywateli 2013

Z okazji 20. rocznicy wprowadzenia obywatelstwa UE Komisja Europejska ogłosiła rok 2013 Europejskim Rokiem Obywateli. W ramach obchodów ERO w Polsce odbyło się wiele debat, konferencji oraz innych wydarzeń związanych z tematyką europejską.

Wszelkie aktywności miały na celu podnoszenie świadomości społecznej w zakresie praw przysługującym obywatelom UE oraz zmobilizowanie do aktywnego uczestnictwa w kształtowaniu polityki Unii Europejskiej. Liczne wydarzenia zostały również poświęcone przybliżaniu obywatelom mechanizmów funkcjonowania instytucji unijnych oraz państwowych.

W maju 2013 r. Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce zorganizowało debatę z udziałem komisarza UE, Janusza Lewandowskiego, poświęconą kryzysowi, problemom młodym ludzi oraz przyszłości Europy.  Odbyła się również debata z udziałem wiceprzewodniczącej Komisji Europejskiej, Viviane Reding oraz szefa KE José Manuela Barroso. Tematem spotkania był kryzys, prawa obywateli UE oraz kształt Europy w przyszłości.

Koordynatorem obchodów Europejskiego Roku Obywateli w Polsce było Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji. W obchodach ERO aktywnie uczestniczyło także Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce oraz Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych. W promowanie idei ERO włączyli się również Przemysław Saleta oraz Beata Sadowska - ambasadorzy Europejskiego Roku Obywateli w Polsce. Obchody ERO wsparły też Miejskie Zakłady Autobusowe. W październiku w warszawskich autobusach wyświetlany był spot promocyjny Europejskiego Roku Obywateli, a na ulicach pojawiły się autobusy promujące ERO.

W ramach Europejskiego Roku Obywateli odbył się też międzynarodowy konkurs fotograficzny „Europejska historia" na portalu społecznościowym facebook. Jednym z jurorów była ambasadorka Europejskiego Roku Obywateli w Polsce, dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Beata Sadowska.

primum_pr