Rozrywka » Rozrywka
Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey i limonkami
Składniki:
16 udek bez kości
150 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
4 limonki
1 łyżeczka soli morskiej
6 łyżek oleju roślinnego
8 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego
Sposób przygotowania:
Czyste podudzia z kurczaka włożyć do miski lub garnka, limonki pokroić w ćwiartki
i wycisnąć sok na podudzia. Wrzucić ćwiartki do miski z podudziami, wlać 100 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, dodać sól
i całość dokładnie wymieszać. Odstawić
w chłodne miejsce i marynować około 1-2 h.
W moździerzu utrzeć razem ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano,
sól morską i pieprz. Wymieszać z olejem roślinnym. Rozgrzać grill. Każdy kawałek mięsa dobrze natrzeć mieszanką ziół i odstawić
na kilkanaście minut. Następnie piec na grillu, obracając w razie potrzeby, aby skórka była chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.
Nadesłał:
ComPress1
|
Montaż okien z podwaliną – fundament trwałości i szczelności
Chrupiąco, słodko i z przymrużeniem oka. Grześki wystartowały z zimową kampanią!
Czarna komedia „(This is not) a Christmas movie” pojawi się w piątek na Viaplay
Blask przytulnych świąt: jak dobrać oświetlenie, by wprowadzić magię do wnętrza
Pierogi z makiem
Komentarze (0)