Firma » System prawny

Podział majątku

Niezmiernie ważną kwestią podczas rozwodu jest podział majątku. Jeśli małżonkowie nie zdecydowali się przed zawarciem związku na spisanie intercyzy, cały majątek zarówno ruchomości, jak i nieruchomości, dzielone są po połowie.

Rozwód może trwać latami, warto zatrudnić specjalistę, który pomoże nam przetrwać ten trudny czas.

Rozwód bywa bolesny. Każdy rozpad związku wywołuje cierpienie i złość. Rozpad małżeństwa to dodatkowy ból, gdyż niegdyś zakochani przysięgali sobie miłość aż do końca swoich dni. Codzienność boleśnie zweryfikowała ich plany. Brak czasu, zdrada, różne są powody doprowadzające do rozwodu. Zgodnie z polskim prawem, małżonkowie którzy nie podpisali intercyzy, a więc umowy cywilno-prawnej określającej zasady podziału majątku przed ślubem, zgromadzony majątek dzielą po połowie (chyba, że sąd zdecyduje inaczej). Decydując się na zawarcie związku małżeńskiego warto spisać ważne kwestie np. takie jak opieka nad potomstwem. Umowa zwana intercyzą określa zasady postępowania w przypadku rozwodu. Dzięki niej rozwód przebiegnie szybko i sprawnie.

Adwokat Kraków podział majątku to doskonały specjalista, który pomoże nam przy podziale zgromadzonego mienia podczas małżeństwa. Podział majątku przebiega także w momencie, kiedy walczymy o swoje prawa w przypadku śmierci bliskiej osoby. Jeśli np. nasz rodzic nie spisał testamentu, dzieci mogą walczyć o swoje przed sądem. Adwokat Kraków podział majątku to wybitnej klasy prawnik, który przeprowadził wiele spraw związanych z podziałem majątku. Specjalista ten wie jak postępować, by wygrać sprawę. Warto mu zaufać.

Osobą, która będzie reprezentować nas przed sądem np. na rozprawie rozwodowej jest adwokat. To właśnie on zadba o nasze interesy. Zatroszczy się o to, by sprawa zakończyła się po naszej myśli.

l.nowak1815