Firma » Praca

Poglądy na temat pracy, które warto zmienić

Niektóre przekonania o pracy pomagają nam ją znaleźć - na przykład myśl, że na pewno gdzieś czeka na nas praca marzeń. Jednak istnieją i takie, które hamują nasz rozwój zawodowy. Z jakimi poglądami na temat zatrudnienia najlepiej się rozstać?

W CV powinny znaleźć się wszystkie dotychczasowe stanowiska

O ile w przypadku osoby świeżo po studiach, z niewielkim doświadczeniem, ma to sens, tak dla pracownika z 20-letnim doświadczeniem może po prostu nie wystarczyć miejsca w CV. Powstaje życiorys długi na kilka stron, a takiego żaden rekruter nie przeczyta. Warto więc skupić się tylko na stanowiskach i obowiązkach mogących przydać się w firmie, do której aplikujemy. Dobrym ruchem jest dostosowanie CV do stanowiska - na dysku możemy mieć nawet kilka plików z różnymi życiorysami.

Szefa nie obchodzą moje profile społecznościowe

To, co zamieszczamy w internecie, nie jest zarezerwowane tylko dla wąskiego grona znajomych. Każdy może wpisać nasze nazwisko w wyszukiwarce lub na portalu społecznościowym i znaleźć interesujące go informacje. Dlatego warto uważać na to, co zamieszczamy w sieci, szczególnie jeśli obecnie odpowiadamy na oferty pracy. Możliwe, że rekruter, chcąc poznać nasze zainteresowania lub poprzednie miejsce pracy, trafi na profil na Facebooku albo Instagramie. A raczej nie chcemy, by natknął się tam na niepożądane informacje lub zdjęcia.

Teraz nie opłaca się szukać pracy

Są w roku takie okresy, kiedy ilość ofert pracy wyraźnie spada. Mowa o wakacjach i świętach. Jednak nie znaczy to, że mamy powstrzymywać się od wysyłania aplikacji, szczególnie podczas zimowej przerwy świątecznej. Koniec roku to w wielu firmach czas zmian i nawet, jeśli nie publikują one wielu ogłoszeń rekrutacyjnych, może się okazać, że potrzebują pracowników. Dodatkowo, poprzez powszechne przekonanie o braku ofert w święta nasze CV napotka mniejszą konkurencję.

Praca to nie przyjemność

Niektórzy wyznają zasadę, że praca jest przykrym obowiązkiem, a dopiero po wyjściu za drzwi biura rozpoczyna się prawdziwe życie. Warto jednak dostrzec w niej coś ciekawego: możliwość rozwoju, ciekawe obowiązki, dobra atmosfera w zespole. Dzięki temu zmieni się nasze nastawienie do pracy i chętniej będziemy podejmować codzienne wyzwania.

GosiaT