Rozrywka i wypoczynek » Hobby
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut
Przygotuj kratę z piekarnika, blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
Polędwiczki:
2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone, oczyszczone z tłuszczu i błonek
oliwa z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
Tapenada:
60 g czarnych oliwek, posiekanych
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
1 łyżka natki pietruszki, umytej, posiekanej
Polędwiczki w cieście:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie szynki parmeńskiej
50 g suszonych pomidorów
1 duży pęczek bazylii, umytej
2 opakowania mozzarelli, pokrojonej w plastry
1 żółtko jaja, rozmiar L
Sałatka:
1 opakowanie miksu sałat
1 łyżka octu balsamicznego
sól
świeżo mielony pieprz
pół opakowania startego na wiórki parmezanu
świeża bazylia do dekoracji
Polędwiczki:
Polędwiczki solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony do zarumienienia. Przekładamy na kratę z piekarnika.
Tapenada: Oliwki, czosnek, oliwę, natkę pietruszki i pieprz łączymy
w miseczce.
Polędwiczki w cieście: Ciasto francuskie rozwijamy (będziemy w nie zawijać polędwiczkę – jeśli jest za duże, odcinamy pasek ciasta i pozostawiamy go do dekoracji).
Na środku ciasta układamy ściśle obok siebie 4 plastry szynki parmeńskiej (mogą na siebie nachodzić). Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość polędwiczką. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze). Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację. Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Sałatka:
Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, miks sałat, dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem. Sałatkę wykładamy na talerz.
Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć
5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Źródło: Kuchnia Lidla
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
informacje_ms
|
Komentarze (0)