Motoryzacja » Samochody

Polestar prezentuje nowy zespół menedżerski, który stworzy dla Volvo Cars sportową markę

Volvo Cars, producent samochodów premium, ogłosił właśnie, że Polestar – dział samochodów wyczynowych w grupie Volvo Cars – zostanie pod oddzielną nową marką, globalną firmą zajmującą się wyczynowymi pojazdami elektrycznymi, a tym rozpocznie ostatni etap trwającej wciąż transformacji marki Volvo.

Volvo Cars oświadczyło także, że aby nadać rozmachu tworzeniu nowej marki, Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design w Volvo, obejmie stanowisko Dyrektora Generalnego Polestar. Thomas Ingenlath jest twórcą i inspiratorem zdobywającego liczne nagrody designu, który w ciągu ostatnich kilku lat wyznacza renesans Volvo.

– Thomas na czele organizacji Polestar to wyraźny dowód, z jakim zaangażowaniem pracujemy nad stworzeniem nowej, wyrazistej, prawdziwie wydzielonej marki w ramach Volvo Car Group – powiedział Håkan Samuelsson, Prezydent i Dyrektor Generalny Volvo Cars.

Ingenlath będzie współpacował w Polestar z Jonathanem Goodmanem, który obejmie rolę Chief Operating Officer. Goodman przechodzi na nowe stanowisko z obecnej pozycji Senior Vice President Corporate Communication w Volvo Cars.

– Mając 25 lat doświadczenia komercyjnego w przemyśle motoryzacyjnym, Jonathan stanowi idealne dopełnienie dla wizji Thomasa, by wesprzeć go doświadczeniem operacyjnym – a tak doświadczony zespół zarządzający nada marce Polestar ogromny impet rozwojowy – dodał Samuelsson.

JK PR