Technologie » Telekomunikacja

Polfa Tarchomin S.A. wdrożyła system Mobile Device Management od Integrated Solutions

System (MDM) Mobile Device Management zabezpiecza 190 tabletów, z których korzysta zarząd i przedstawiciele medyczni Polfy Tarchomin S.A.

Integrated Solutions (IS), wyspecjalizowany integrator ICT należący do Orange Polska, wdrożył w Polfie Tarchomin S.A. rozwiązanie do zarządzania flotą urządzeń mobilnych - MDM FancyFon FAMOC.
W ciągu zaledwie miesiąca firma wymieniła sprzęt na nowe tablety Samsung Galaxy Tab 3 10.1. i zadbała o bezpieczeństwo przetwarzanych na nich danych.

W ramach modernizacji urządzeń Polfa Tarchomin podjęła decyzję o zakupie 190 tabletów z modemami 3G, które zastąpiły dotychczasowe komputery przenośne. „Przedstawiciele medyczni mieli już przestarzały sprzęt. Bez dostępu do Internetu” – mówi Marek Ostrowski, Kierownik Działu Informatyki w Polfie Tarchomin. Wymieniając urządzenia firma zyskała nie tylko nowoczesny sprzęt, ale i zaoszczędziła. „Zakup tabletów był nawet o 50% niższy niż komputerów przenośnych” – dodaje Marek Ostrowski.

Po zakupie tabletów Polfa Tarchomin zdecydowała się na kolejny krok – zapewnienie bezpieczeństwa i zwiększenie kontroli nad urządzeniami mobilnymi. Wybrano system MDM (Mobile Device Management) - FancyFon FAMOC. Projekt - zrealizowany przez Integrated Solutions i Orange Polska trwał tylko miesiąc.  Rozwiązanie pozwoliło na wprowadzenie procedur zabezpieczających takich jak podwójne logowanie przy uruchamianiu urządzenia i pojedyncze przy jego „wybudzaniu”. Ponadto informacje zapisane na tablecie, zostaną wymazane, jeśli ktoś włoży do urządzenia inną, niż przypisana mu karta SIM. Wówczas nastąpi automatyczne przywrócenie ustawień fabrycznych.

„System MDM pozwolił Polfie Tarchomin także na wdrożenie własnego sklepu
z aplikacjami. W efekcie przedstawiciele medyczni mogą instalować na tabletach wyłącznie oprogramowanie pochodzące z dedykowanego sklepu. To jeszcze bardziej zwiększa bezpieczeństwo danych firmowych i urządzeń mobilnych” – wyjaśnia Jarosław Modrzewski, Dyrektor Handlowy Grupy Produktowej
w Integrated Solutions.

Dzięki zastosowanym rozwiązaniom podniósł się komfort pracy w Polfie Tarchomin, a firma nie musi już martwić się o ochronę informacji biznesowych. Przedstawiciele mogą na bieżąco wysyłać raporty z wizyty u klientów, natomiast pracownicy działu IT zaoszczędzili czas, który do tej pory poświęcali na obsługę sprzętów. Korzystając z aplikacji administrator w łatwy sposób może zdalnie zarządzać tabletami. Dostępna funkcjonalność w systemie wdrożonym przez Integrated Solutions pozwala na czyszczenie danych, antymalware, przechowywanie maili, tworzenie kopii zapasowych czy aktualizacje oprogramowania.

Po wykonaniu pierwszych zmian Polfa Tarchomin zamierza kontynuować modernizację środowiska IT. Na mapie przyszłych modyfikacji umieszczono m.in. objęcie systemem FancyFon Famoc wszystkich telefonów komórkowych. Firma rozważa także wdrożenie koncepcji BYOD (Bring Your Own Device) i zakup systemu Samsung Knox. Planowana jest również wymiana starej centrali na cyfrową, ujednolicenie stosowanych modeli telefonów i integracja narzędzi komunikacyjnych.

iwona.luniewska