Gospodarka » Maszyny

Polimerowa recepta na problemy maszyn cukierniczych

Polimerowa recepta na problemy maszyn cukierniczych
Zobacz więcej zdjęć »
Innowacje nie są czymś zastrzeżonym wyłącznie dla zaawansowanych technologii i projektów badawczych. Polscy producenci z sektora MSP też są na nie otwarci. Przykładem jest branża cukiernicza, w której wiele problemów rozwiązują innowacyjne technologie, jak zmiana komponentów stalowych na polimerowe

W raporcie „Innowacje w MŚP. Pod lupą” Tomasz Matusiak z Lightweight Technology SA stwierdza: Prawdziwą innowację rozumiem w ten sposób, że dzięki niej jestem w stanie zrobić coś szybciej, zrobić coś lepiej, zrobić coś taniej. A klient końcowy dostaje produkt, który jest lepszy, choć nawet nie musi o tym wiedzieć. Ta praktyczna definicja bardzo dobrze opisuje innowacje stosowane przez polskie firmy. Ostateczny odbiorca produktów ich nie widzi, ale sprawiają, że te produkty są lepsze.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jednym z takich rozwiązań są polimerowe (bezsmarowe) łożyska, które świetnie sprawdzają się w branży spożywczej i cukierniczej i coraz powszechniej wypierają tradycyjne - stalowe.

– Łożyska bezobsługowe nie są oczywiście technologią przypisaną tej jednej branży. Natomiast tam, gdzie mamy do czynienia z produkcją wymagającą szczególnie czystych warunków rozwiązują wiele problemów – mówi Monika Gawryś, Product Manager igubal, igus Polska.

Łożyska odporne na cukier

Marian Dyrgała jest właścicielem firmy EuroTechnika, specjalizującej się w produkcji maszyn na potrzeby przemysłu cukierniczego, które najczęściej tworzone na konkretne zamówienie. Zamawiający oczekują, że będą one działać oszczędnie, efektywnie i bezpiecznie. Specyfiką produkcji cukierniczej jest to, że w wyrobach znajduje dużo cukru i tłuszczu. Maszyny wykorzystywane do produkcji muszą więc być czyste i higieniczne, ale jednocześnie odporne na działanie tych czynników.

Dlatego EuroTechnika cztery lata temu zdecydowała się na stosowanie innowacyjnych polimerowych łożysk igubal (w miejsce metalowych) w przenośnikach taśmowych do transportu słodyczy.

– Przede wszystkim potrzebujemy elementów, które w całości można umyć w zmywarce, w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Wadą klasycznych łożysk tocznych jest to, że podczas mycia do ich wnętrza dostawał się cukier, który następnie ulegał krystalizacji. W efekcie łożyska zaczynały pracować z dużo większym oporem – mówi Marian Dyrgała. – Łożyska igubal rozwiązały ten problem. Są szczelne i odporne na wysokie temperatury.

Szef EuroTechnika dodaje, że z igubalami po raz pierwszy spotkał się na branżowych targach i na początku traktował to rozwiązanie jako ciekawostkę.

– Kiedy przeprowadziliśmy pierwsze testy okazało się, że to bardzo praktyczne rozwiązanie. Zaczęliśmy więc sukcesywnie je wprowadzać do kolejnych urządzeń, które produkujemy – mówi Marian Drygała. Dodaje, że firma cały czas szuka kolejnych technologii, które usprawniłyby jej wyroby.

– Niedawno udało mi się na przykład znaleźć poza rynkiem spożywczym pistolety, które dają oszczędności w zużyciu środka smarującego ciastka. Zmniejszają też zużycie powietrza, niezbędnego do tego procesu – opowiada.

Innowacyjni i praktyczni

Zdaniem Moniki Gawryś, z perspektywy firmy, której działalność opiera się na innowacjach, jaką jest igus, wśród polskich producentów z wielu branż bardzo wyraźnie widać rosnącą tendencję do odchodzenia od schematów i sięgania po nowe rozwiązania.

– Zdarza się, że przy pierwszym kontakcie z naszymi produktami firmy patrzą na nie z nieufnością, ale kiedy sprawdzą je w praktyce, szybko się do nich przekonują. Nasze produkty, takie jak igubal pozwalają na pokonywanie problemów technicznych, z którymi tradycyjne rozwiązania nie są w stanie sobie poradzić – mówi Monika Gawryś. – Polscy przedsiębiorcy są więc otwarci na innowacje, ale też po prostu praktyczni – dodaje.

Spółka igus co roku wypuszcza na rynek ponad 100 nowych produktów, z których większość powstaje w oparciu o konkretne zapotrzebowania, jakie zgłaszają do niej firmy. Innowacyjne rozwiązania nie powstają więc w oderwaniu od potrzeb rynku, ale w ścisłej z nim współpracy. Można więc powiedzieć, że impulsem do tworzenia wielu z tych innowacji są firmy, które później stają się tych rozwiązań beneficjentami.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Radek Mikruta

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »