Firma » Biznes

Polska platforma BPM miesza szyki na światowym rynku

Największa, światowa konferencja poświęcona platformie Microsoft SharePoint już za nami. Dla krakowskiego WEBCON-u, mające miejsce w Las Vegas wydarzenie, było okazją do zaprezentowania możliwości rozwijanej w Polsce platformy BPM (Business Process Management).

- SharePoint Conference zgromadziła w Las Vegas ponad 10 000 uczestników, wśród których znaleźli się konsultanci, deweloperzy, eksperci i użytkownicy końcowi platformy. To największe i najważniejsze tego typu wydarzenie na świecie, a z naszego punktu widzenia najlepsza okazja by zaprezentować platformę WEBCON BPS, którą rozwijamy w Polsce od lat – komentuje Radosław Putek, Prezes WEBCON.

WEBCON wystąpił w trakcie SPC14 w roli Srebrnego Sponsora. Stoisko krakowskiej firmy przyciągało do siebie między innymi za sprawą filmu wirusowego zachęcającego do wzięcia udziału w konkursie ‘Become the Lord of the Workflows’. Celem konkursu było zaangażowanie odwiedzjących SPC14 we własnoręczną modyfikację procesu obsługi wniosków urlopowych, zgodnie z wystandaryzowanym scenariuszem.

- Największą korzyścią zastosowania platformy typu Business Process Management jest szybkość z jaką pozwala tworzyć i dostosowywać narzędzia informatyczne wspierające procesy biznesowe. Najlepszy czas uzyskany podczas konkursu, przez osobę nie mającą nigdy wcześniej do czynienia z WEBCON BPS, był szokująco dobry – mówi Łukasz Wróbel, Dyrektor Działu Konsultingu WEBCON. - 3:15 sekund to mniej więcej dwukrotnie lepiej niż zakładaliśmy przygotowując to wydarzenie!

To właśnie bardzo korzystny współczynnik time to market (czasu potrzebnego na to by oddać do dyspozycji działów biznesowych gotowe rozwiązanie IT), jest największym atutem tworzonej w Polsce platformy. Rozwiązanie jest wykorzystywane przez największe polskie przedsiębiorstwa, takie jak TAURON, ENERGA, PKP SA, LPP SA, GRUPA NOWY STYL czy BARLINEK SA. Na dzień dzisiejszy jest również dostępne na rynku Izraelskim i Słoweńskim, gdzie oferowane jest przez autoryzowanych partnerów WEBCON. System jest dostępny w kilkunastu wersjach językowych i jest wykorzystywany w krajach takich jak Stany Zjednoczone czy Niemcy.

Strategicznym celem firmy na lata 2014-2016 jest pozyskanie sieci partnerskiej poza granicami kraju. Obecność na SharePoint Conference w Las Vegas, to jeden z kroków w tym kierunku. Już w maju WEBCON odwiedzi europejski odpowiednik tego wydarzenia, który w tym roku będzie mieć miejsce w Barcelonie. Jednocześnie prowadzone są intensywne rozmowy z potencjalnymi partnerami wdrożeniowymi na całym świecie.

- Nasze dotychczasowe doświadczenia na rynku polskim, gdzie już od trzech współpracujemy z partnerami będącymi integratorami IT, pozwoliły przygotować organizację i sam produkt na to, by z powodzeniem zaistnieć na rynkach międzynarodowych. To w tym momencie główny cel dla dojrzałego produktu na światowym poziomie, który może pochwalić się wdrożeniami na skalę 20 tysięcy użytkowników końcowych i obsługa milionów zadań miesięcznie – mówi Łukasz Wróbel.

WEBCON jest rdzennie polską firmą, która od 2006 roku tworzy oprogramowanie klasy Business Process Management (BPM) dla platformy Microsoft SharePoint. Autorski system WEBCON Business Process Suite wyróżnia się na rynku prezentując innowacyjną koncepcję technologiczną i biznesową. Jego rozbudowane możliwości, wysoka wydajność, skalowalność i elastyczność oraz wiedza i doświadczenie konsultantów firmy sprawiły, że rdzennie polski produkt wygrywa w największych krajowych i międzynarodowych przedsiębiorstwach.
Z WEBCON BPS korzystają firmy tj. Grupa TAURON (największy dystrybutor energii elektrycznej w Polsce), LPP S.A. (jeden z największych producentów odzieży w Europie Centralnej i Wschodniej), OPTIMAL (niemiecki producent części samochodowych) czy Haddad Brands (firma z siedzibą w Nowym Jorku, odpowiedzialna za marki tj. Nike, Air Jordan, Coverse i Levi’s w segmencie do lat 16). Partnerami firmy w Polsce są m.in. OPTEAM SA, PKP INFORMATYKA, ARCHIDOC i XPLUS.

Filmik promujący konkurs ‘Become the Lord of the Workflows’:

WEBCON