Gospodarka » Żywność

POLSKA TRADYCJA BOGATA CHLEBEM

POLSKA TRADYCJA BOGATA CHLEBEM
Zobacz więcej zdjęć »
Chleb jest najbardziej popularnym składnikiem diety w naszym kręgu kulturowym. Jest on tak ważnym elementem naszej tradycji, że często nie traktujemy go jako zwykłego pożywienia, a bardziej jako symbol.

Istnieje wiele przesądów związanych z chlebem, a także jego niezwykłych zastosowań. Jest on używany jako element podkreślenia gościnności, amulet albo... lekarstwo.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Gdzie kruszynę chleba...

Chleb jest bardzo mocno symbolicznym elementem polskiej tradycji, zarówno religijnej jak i świeckiej. Przede wszystkim w oczy rzuca się widoczny w naszym kręgu kulturowym szacunek do niego, który często ma podłoże religijne. Najważniejszym i najbardziej rozpowszechnionym zwyczajem jest kreślenie znaku krzyża na bochenku, tuż przed jego pokrojeniem. Dzieci od najmłodszych lat są uczone aby się chlebem nie bawić, a upuszczenie go na ziemię jest traktowane jako poważna przewina. Chleb należy spożywać w całości, łącznie ze skórką, żeby nie zmarnować żadnego okruszka. Źle postrzegane jest także łamanie go brudnymi rękoma, co może być odbierane jako zniewaga. Istotnym aspektem są także przesądy związane z chlebem oraz z tym, że może on zapewnić szczęście, bogactwo i pomyślność. Staropolski zwyczaj nakazuje wnieść do nowego miejsca zamieszkania bochenek chleba upieczony w poprzednim domu. Obrzęd ten ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa, spokoju oraz bogactwa w nowym miejscu.

Chlebem i solą

Nowo przybyłych gości wita się chlebem i solą, aby podkreślić gościnność gospodarzy oraz sprawić, żeby przybysze poczuli się jak w domu. Do dnia dzisiejszego państwo młodzi przed wejściem do sali weselnej są witani chlebem oraz solą przez swoich rodziców.

Na ból głowy?

Pieczywo odegrało dużą rolę nie tylko w tradycji, ale także... w medycynie. Dawniej wierzono, że chleb jest doskonałym lekarstwem - na przykład na ugryzienie żmii czy uciążliwą migrenę. Jednym z miejsc, w którym szanuje się zarówno polską tradycje wypieku chleba, a każdy bochenek wydobywany jest z pieca jest Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb. Misją każdego pracownika sieci sklepów Grochola jest propagowanie polskiej kultury poprzez wypiekanie i sprzedawanie chleba z naturalnych składników - wody, mąki oraz soli.
- Darzymy szacunkiem każdy upieczony przez nas bochenek, a nasz Prawdziwy Chleb jest dokładnie taki jak z czasów naszych dziadków oraz rodziców. Chcemy żeby nasze pieczywo, które wypiekamy z miłością i troską gościło na polskich stołach, a także było spożywane w najważniejszych momentach życia naszych Klientów. Zapraszam serdecznie do naszych piekarni. - mówi Dariusz Grochola, prezes sieci sklepów Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Naruszew

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »