Gospodarka » Żywność

Polski sektor agrotech z optymizmem patrzy w przyszłość

Ponad połowa przedstawicieli branży agrotech uważa, że zmiany czekające rolnictwo w najbliższym czasie, wpłyną pozytywnie na ich biznes w okresie 10 lat – wskazują pierwsze wyniki badania przeprowadzonego przez fundusz venture capital AgriTech Hub wśród decydentów sektora rolno-spożywczego.

Szanse i wyzwania agrotech

55% badanych, zapytanych przez AgriTech Hub o perspektywy branży, z optymizmem patrzy w przyszłość i postrzega nadchodzące w sektorze rolniczym zmiany z jednej strony jako szansę, z drugiej zaś jako wyzwanie. Odmiennego zdania jest jedna trzecia respondentów (31%), która dostrzega negatywne, utrudniające funkcjonowanie branży skutki tych zmian.

Ocena przyszłości czekającej rolnictwo różni się w zależności od  segmentu, do którego należą badani. Podmioty wytwarzające surowce żywnościowe i gotową żywność najbliższe lata widzą w ciemniejszych barwach niż pozostałe grupy badanych: tylko 43% z nich uważa, że nadchodzące zmiany są dla nich szansą i wyzwaniem. Dokładnie taki sam odsetek jest zdania, że wpłyną one negatywnie na ich biznes. W pozostałych segmentach przeważa optymizm – 66% badanych postrzega zmiany jako szansę i wyzwanie, a jedynie 18% jako zagrożenie.

Bliższe relacje w grupach producenckich

Jednocześnie najczęściej wskazywanym przez ankietowanych działaniem w odpowiedzi na wyzwania, stojące przed sektorem rolnym, jest zawiązywanie bliższych relacji w grupach producenckich i dystrybucyjnych (45%). Na drugim miejscu znalazło się natomiast poszukiwanie wsparcia finansowego na badania i rozwój w ramach projektów unijnych (36%).

(R)ewolucja Agrobiznesu – pełny raport w październiku

Pełne wyniki badań, przeprowadzonych przez fundusz AgriTech Hub, we współpracy z MIT Enterprise Forum Poland, zostaną przedstawione w październiku br. i wydane w raporcie (R)ewolucja Agrobiznesu[i]. Publikacja dostarczy informacji o realnych potrzebach w zakresie badań i rozwoju podmiotów sektora rolno-spożywczego wśród decydentów związanych z szeroko pojętą branżą agrotech.

Patronem medialnym raportu jest serwis Rolnicy.pl oraz Pierwszy Portal Rolny (ppr.pl).

O funduszu AgriTech Hub jest pomostem między światem nauki a biznesu, dlatego też od początku swej działalności stawia na ścisłą współpracę ze środowiskiem naukowym. Jako jeden z dwóch funduszy venture capital w Polsce współpracuje, w zakresie ewaluacji i promocji projektów, z MIT Enterprise Forum Poland  – polskim oddziałem ogólnoświatowej sieci MIT Enterprise Forum (MITEF), zrzeszonej pod egidą Massachusetts Institute. Funduszem zarządza doświadczony zespół ekspertów, który dotychczas aktywnie działał przede wszystkim w obszarze nowych technologii i ICT, m.in. w funduszu venture capital – KnowledgeHub, który dedykowany jest innowacyjnym rozwiązaniom ICT i skupia w swoim portfelu 23 spółki. Więcej informacji nt. Funduszu AgriTech Hub na www.agritechhub.com

KnowledgeHub Fund