Społeczeństwo » Społeczeństwo

Polskie Stowarzyszenie Public Relations patronem „Akademii Urzędnika Samorządowego”

Polskie Stowarzyszenie Public Relations  patronem „Akademii Urzędnika Samorządowego”
Warszawska Grupa Doradców Public Relations i Polskie Stowarzyszenie Public Relations nawiązały współpracę, na mocy której PSPR objęło patronatem instytucjonalnym „Akademię Urzędnika Samorządowego” – nowatorski projekt prowadzony przez WGD PR.

„Akademia" to innowacyjny na polskim rynku program, skierowany do rzeczników prasowych i PR Managerów urzędów samorządowych. Pilotażowo wdrażana jest na Mazowszu, a docelowo obejmie swym zasięgiem 15 pozostałych województw. Jej głównym celem jest zbadanie jakości informacji i komunikacji społecznej urzędów, a także pomoc w ich ewentualnej poprawie. Patronat Polskiego Stowarzyszenia Public Relations potwierdza zapowiedzi WGD PR o rozmachu projektu. Jak mówi Maurycy Seweryn, pomysłodawca „Akademii": Od początku chcieliśmy pokazać, że Akademia Urzędnika Samorządowego to ciekawy i warty uwagi projekt, niosący nową jakość. Patronat instytucjonalny, jaki nad wydarzeniem roztoczyło PSPR znacznie podnosi prestiż „Akademii".

„Akademii" towarzyszy konkurs „Mazowsze nadaje na jednej fali" i plebiscyt „Urząd Przyjazny Mediom i Społeczeństwu". Plebiscyt skierowany jest do dziennikarzy lokalnych i obywatelskich. Po raz pierwszy będą mogli wypowiedzieć się w tej formule na temat współpracy z samorządem i pracy urzędów. Dziennikarze będą mogli wybrać laureatów w sześciu kategoriach: medialny prezydent, medialny burmistrz, medialny starosta, medialny wójt, najlepsza strona www urzędu, rzecznik prasowy roku 2011. Z kolei dla mieszkańców województwa mazowieckiego przygotowano konkurs „Mazowsze nadaje na jednej fali". Dla urzędników natomiast przygotowano cykl szkoleń, podzielonych na dwa bloki: Akademia Rzecznika Prasowego i Akademia Managera Urzędu.

Pierwszym widocznym przejawem działalności „Akademii" jest raport na temat komunikacji społecznej urzędów samorządowych na Mazowszu. Został przygotowany po wykonaniu badania ankietowego wśród rzeczników prasowych urzędów i instytucji województwa mazowieckiego. Odpowiedział przede wszystkim na pytania o to, z jakich źródeł informacji korzystają rzecznicy w swojej pracy, oraz jak je oceniają. Drugim wymiernym efektem raportu jest możliwość zbudowania na jego bazie podstawowej charakterystyki rzecznika. Z raportem WGD PR mogą Państwo zapoznać się pod tym adresem:

Marta Ekstowicz, PR Manager WGD PR

Warszawska Grupa Doradców Public Relations