Firma » Biznes

Pomoc dla dzieci z Klubu św. Mateusza w Łodzi

„Akcja wyprawka” – pod takim hasłem odbędzie się w tegoroczne wakacje inicjatywa zbiórki pieniędzy na materiały szkolne dla dzieci i młodzieży z Klubu św. Mateusza – świetlicy środowiskowej działającej przy parafii św. Mateusza Ewangelisty w Łodzi. Pomysłodawcą akcji jest firma budowlana MCKB.

Klub Św. Mateusza to świetlica środowiskowa założona z inicjatywy proboszcza parafii Ks. kan. dr Jarosława Nowaka. W Klubie dzieci mogą rozwijać swoje zainteresowania, talenty i pasje. Organizowane są warsztaty plastyczne oraz teatralne. Najmłodsi stawiają swoje pierwsze kroki jako mali aktorzy, wcielając się w role różnych postaci, aby uczyć się i jednocześnie bawić. Ponadto wychowawcy placówki organizują dla dzieci i młodzieży warsztaty gotowania. Świetlica ma obecnie 18 podopiecznych w wieku od 7 do 14 lat.

Klub św. Mateusza pozostaje pod opieką firmy MCKB, która zapewnia codzienny ciepły posiłek. W tym roku pracownicy spółki zaplanowali dla swoich podopiecznych szczególną inicjatywę. Podczas wakacji w siedzibie MCKB oraz na placach budowy pojawią się specjalnie oznakowane puszki, do których pracownicy będą mogli wrzucać pieniądze przeznaczone na zakup wyprawki dla dzieci na nowy rok szkolny. Zorganizowane zostaną w firmie także punkty, w których pracownicy będą mogli pozostawić dla dzieci, zeszyty, farby, kredki, książki itp. Na początku września zakupione oraz zebrane materiały szkolne zostaną przekazane dzieciom ze świetlicy.

- Klub św. Mateusza jest miejscem, w którym najmłodsi mogą miło i przyjemnie spędzić czas oraz zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek, w okresie szkolnym nasi podopieczni mają możliwość również odrobienia lekcji korzystając z pomocy wolontariuszy. Jako przedsiębiorca staram się dbać nie tylko o dobre relacje z klientami, ale także wdrażać w MCKB ideę odpowiedzialności społecznej, pomagać tym, którzy tego potrzebują, stąd objęcie opieką dzieci ze świetlicy środowiskowej ks. Nowaka oraz pomysł na „akcję wyprawka” – mówi Prezes Zarządu MCKB Piotr Grabowicz.

Zakończenie akcji „wyprawka” planowane jest na koniec sierpnia tego roku.

TCA