Społeczeństwo » Społeczeństwo

Pomóż wyremontować szkołę!

Celem Akcji EKOSZKOŁA zorganizowanej przez firmę Knauf Insulation jest wyremontowanie Szkoły Podstawowej w Chechle. Obiekt wymaga gruntownego remontu ścian zewnętrznych, dachu i stropu. Jeśli w akcji weźmie udział 20 000 uczestników firma Knauf Insulation przeprowadzi jego termomodernizację.

W Polsce funkcjonuje ponad 400 tysięcy szkół, z czego większość to obiekty o nieodpowiednio zaizolowanych ścianach, nieszczelnych oknach i przestarzałej instalacji grzewczej.

Ich ogrzewanie generuje nie tylko wysokie koszty utrzymania, lecz także zwiększa emisję CO2 do atmosfery o miliony ton rocznie. W niedogrzanych salach lekcyjnych panuje chłód, który wpływa niekorzystnie na komfort nauki.

Szkoła podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Chechle to jeden z wielu takich obiektów. Wybudowana w 1967 roku placówka oświatowa wymaga przeprowadzenia remontu ścian zewnętrznych, stropu i dachu. Pomóż zmienić ten stan i dołącz do akcji „Zbudujmy zrównoważoną przyszłość dla naszych dzieci". Spraw, że dzieci w Chechle będą się uczyć w komfortowych warunkach!

Dołącz do akcji na stronie www.akcjaekoszkola.pl

Organizowana przez firmę Knauf Insulation Akcja EKOSZKOŁA pokazuje, że zaangażowanie w ekologię i pomoc innym nie wymaga wiele wysiłku. Aby pomóc w odnowieniu Szkoły podstawowej w Chechle wystarczy wejść na stronę www.akcjaekoszkola.pl i zarejestrować się. Każdy głos oddany na rzecz modernizacji placówki przekłada się na metry ocieplenia budynku szkoły i ograniczenie emisji CO2 do atmosfery. Jeśli liczba uczestników Akcji EKOSZKOŁA osiągnie 20 000 osób, budynek szkoły w Chechle zostanie wyremontowany przy wykorzystaniu wełny mineralnej nowej generacji w ECOSE® Technology firmy Knauf Insulation. Na najbardziej aktywnych użytkowników czekają atrakcyjne nagrody: dwuosobowa wycieczka do Finlandii, emocjonujący lot szybowcem, lekcja nurkowania i wiele innych. Już teraz pomóż dzieciakom rejestrując się na stronie www.akcjaekoszkola.pl i zaproś do Akcji znajomych.

Celem Akcji jest remont wybranej szkoły, a przy tym pokazanie w praktyce jak obniżyć koszty ogrzewania szkoły i chronić środowisko naturalne. Akcja opiera się na działaniach marketingu zintegrowanego. W ramach akcji prowadzony jest konkurs interaktywny bazujący na strategii CSR i wykorzystujący mechanizm Member-get-Member. Wykorzystano także szereg narzędzi WoMM (Word Of Mouth Marketing), rozbudowane działania amplifyingowe, a do Akcji można dołączyć również na portalach społecznościowych Facebook i Nasza Klasa.

Organizatorem Akcji EKOSZKOŁA jest firma Knauf Insulation - światowy producent materiałów izolacyjnych zapewniających zrównoważony rozwój w budownictwie.

Firma aktywnie promuje rozwój ekologicznego i energooszczędnego budownictwa poprzez liczne akcje edukacyjne. Rozpoczęcie akcji „Pomóż wyremontować szkołę - Zbudujmy zrównoważoną przyszłość dla naszych dzieci" to kolejny krok potwierdzający zaangażowanie firmy w zrównoważony rozwój w budownictwie. Przy remoncie Szkoły Podstawowej w Chechle w ramach Akcji EKOSZKOŁA wykorzystana zostanie izolacja z naturalnej wełny mineralnej w ECOSE® Technology. Innowacyjny produkt wytwarzany jest z naturalnie występujących i/lub wtórnych surowców przy wykorzystaniu biotechnologii łączenia włókien bazującej na naturalnych komponentach, wolnej od formaldehydu, fenolu i akrylu, bez dodatku sztucznych barwników oraz substancji rozjaśniających.

Patronem akcji została Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, która prowadzi działania edukacyjne w zakresie proekologicznego zarządzanie szkołą oraz propaguje zrównoważone środowiskowo rozwiązania wśród młodzieży, nauczycieli, rodziców, organizacji pozarządowych i samorządów. W projektach Fundacji w zakresie oszczędzania wody i energii, ograniczania odpadów, ochrony przyrody oraz dbałości o przestrzeń publiczną uczestniczy ponad 800 szkół w całej Polsce.

Więcej informacji na www.knaufinsulation.pl

E.C.H.O. Communications