Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Pomysł na wypad do Skandynawii? Wiemy jak zrobić to tanio.

Teraz można szybko, wygodnie i w korzystnej cenie przeprawić się przez Bałtyk do pięknych miejsc, jakimi są metropolie Kopenhaga i Malmö, do których dzięki przeprawie nad Sundem można się wybrać choćby tylko na weekend.

Jeżeli ktoś woli bardziej zaciszne miejsca i chce uciec od zgiełku wielkich miast, znajdzie coś dla siebie na "Duńskiej Riwierze" w północnej części wyspy Zelandia. Na wybrzeżu rozciągającym się na długości 230 km ulokowane są wspaniałe plaże, jedna za drugą, zachęcając do spędzenia rodzinnego urlopu nad morzem. Idealne miejsce, by zaczerpnąć nowej energii na kolejny rok i nacieszyć się skandynawskim słońcem. Na zielonej Zelandii pagórkowate, dalekie przestrzenie przeplatają się z szerokimi pasmami lasów i dużymi jeziorami. Na północnej stronie wyspy znajdują się jedne z najpiękniejszych wybrzeży oraz najatrakcyjniejsze kąpieliska Danii. „Wtulony" w łagodne krajobrazy fiordów i pastwisk region graniczy od północy z Isefjord i Roskilde Fjord.

Dzięki Scandlines polscy turyści mogą rozpocząć swój urlop już na pokładzie: przeprawa promem jest jak półtoragodzinny pobyt w nowoczesnym kurorcie... ze wspaniałym widokiem. Na słonecznym pokładzie podróżni mogą dać się otulić świeżą bryzą, wsłuchać się w szum fal Bałtyku, obserwować mewy w locie ślizgowym, a przy okazji zrelaksować się na zakupach w sklepach pokładowych.

Firma Scandlines po raz kolejny uatrakcyjniła system opłat za przeprawy promowe do Skandynawii. W bieżącym sezonie bilet ekonomiczny na trasach Rostock-Gedser i Puttgarden-Rødby kosztuje średnio 67 euro. Obie te przeprawy doskonale wpisują się w trasy, którymi Polacy najchętniej podróżyją do Skandynawii - najszybsza trasa z Polski do Danii wiedzie liniami Scandlines na odcinku Rostock-Gedser. Przejazd przez Rostock do Gedser nowymi promami hybrydowymi "Berlin" i "Copenhagen" trwa zaledwie 1 godzinę i 45 minut.

Nowe promy kursują nawet 11 razy dziennie w obu kierunkach, gwarantując miejsce dla 460 aut osobowych i 1300 pasażerów na każdym promie - a nowoczesne i komfortowe wyposażenie w skandynawskim stylu zapewnia podróżnym zupełnie nowe morskie przeżycia w drodze na urlop.

Z biletem "Öresund-Ticket" podróżni zostaną dowiezieni promem do Danii, a następnie Mostem nad Sundem pojadą dalej do Szwecji. Oferta ta jest dostępna latem w taryfie ekonomicznej już od 110 euro - niezależnie od tego, czy podróż rozpoczyna się w Niemczech w Puttgarden czy w Rostocku. "Bilet do Szwecji" Scandlines łączy natomiast trasy Puttgarden-Rødby lub Rostock-Gedser z połączeniem Helsingør-Helsingborg i jest dostępny w sezonie w taryfie ekonomicznej również od 110 euro.

Również w 2017 roku podane taryfy przewozu samochodów osobowych obowiązują na wszystkich trasach dla samochodów do sześciu metrów długości przewożących do dziewięciu osób.

Tabasco Media