Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Pomysły na oryginalne śniadania z jajkami

Pomysły na oryginalne śniadania z jajkami
Zobacz więcej zdjęć »
Śniadanie to najważniejszy posiłek, niestety zazwyczaj nie przykładamy większej uwagi do porannego jadłospisu, ponieważ spieszymy się do pracy, czy szkoły. Jeżeli jednak znajdziemy nieco więcej czasu, to warto rozpocząć dzień, zdrowo, smacznie i z pomysłem.

Jajecznica, jajka sadzone, czy też tradycyjny omlet, to potrawy najczęściej serwowane na śniadanie. Jajka to składniki, które doskonale sprawdzają się także w innych, bardziej kreatywnych propozycjach dań. Doskonale smakują z sosem sojowym, który może być stosowany jako substytut soli w potrawach. Zdrową  i smaczną propozycją śniadania jest także połączenie jajek z kaszą pęczak i warzywami, taka potrawa gwarantuje nam zastrzyk energii  na dalszą część dnia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Prezentujemy przykładowe propozycje śniadań z jajkami według Grzegorza Łapanowskiego:

Omlet hiszpański z ziemniakami

Składniki:

 

·         3-4 średnie ziemniaki

·         1 średnia cebula

·         Kilka pieczarek

·         4-5 jajek

·         50 ml mleka

·         Sos sojowy Kikkoman

·         1-2 ząbki czosnku

·         natka pietruszki

·         czarny pieprz

·         Olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić  w  cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić  sosem sojowym Kikkoman  i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.   

 

 

 

 

 

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Składniki:

·         100g kaszy pęczak

·         ½ pęczka zielonych szparagów

  • 2 jaja

·         2 garście pieczarek

·         5 dużych boczniaków

·         1 cebula biała

·         natka pietruszki

·         100g masła

·         sos sojowy Kikkoman

·         TABASCO® Original

 

Wykonanie:

 

Ugotować w garnku kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i  pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.

 

Omlet z kolendrą prawie po japońsku

 

Składniki:

 

·         1 porcja

·         2-3 jajka

·         1 ząbek czosnku

·         Sos sojowy Kikkoman

·         TABASCO® Original

·         kawałek korzenia imbiru

·         pół łyżeczki soku z cytryny

·         łyżeczka oleju sezamowego

·         świeża kolendra

·         czarny  pieprz

 

Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do  smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu  aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki  zwinąć omlet w  płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę  i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć  średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Marta Lau

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »