Dom » Nieruchomość

Ponad 400 gotowych lokali od Dekpol Deweloper

Dekpol Deweloper uzyskał pozwolenie na użytkowanie trzech gdańskich inwestycji: Osiedla Pastelowego (etap II a), Neo Jasień (etap I) oraz apartamentowca Baltic Porto. W ramach wszystkich trzech projektów do użytku oddanych zostało w sumie 401 lokali.

Pierwszą z oddanych do użytkowania inwestycji jest Osiedle Pastelowe, zlokalizowane w gdańskich Łostowicach przy ul. Pastelowej. Etap II a obejmował realizację 3 budynków mieszczących łącznie 225 lokali o powierzchniach liczących od 36 do 62 m2. Do mieszkań przynależy dodatkowa przestrzeń w postaci przydomowych ogródków oraz balkonów. Osiedle zostało zaprojektowane z wykorzystaniem ekologicznych rozwiązań, pozwalających na redukcję kosztów eksploatacji mieszkań, m.in. poprzez zamontowane na dachach panele fotowoltaiczne, które znacznie obniżają zużycie energii w częściach wspólnych. W każdym budynku wykorzystano również oszczędne oświetlenie LED.

Kolejna z inwestycji, która otrzymała pozwolenie na użytkowanie to Neo Jasień. Złożony z dwóch budynków kompleks liczy w sumie 104 funkcjonalne mieszkania o powierzchni od 34 do 71 m2. Utworzone przy ul. Potęgowskiej osiedle zapewnia doskonałe warunki do zbalansowanego życia - w otoczeniu przyrody, a jednocześnie w pobliżu rozwiniętej infrastruktury handlowo-usługowej. Warto podkreślić, że jest to proekologiczny projekt, m.in. dzięki zastosowaniu takich rozwiązań jak instalacja fotowoltaiczna czy energooszczędne oświetlenie typu LED.

Wisienką na torcie wśród przekazanych do użytkowania projektów od Dekpol Deweloper jest Baltic Porto. Budynek położony jest na malowniczej Wyspie Sobieszewskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie lasów i zaledwie 1 kilometr od plaży. Obiekt składa się z 72 apartamentów o metrażach od 28 do 45 m2. Do każdego przynależy duży balkon lub przestronny ogródek. Co istotne, dla zwiększenia komfortu w budynku powstało wiele wyjątkowych udogodnień, m.in. recepcja oraz dwie sauny przeznaczone do dyspozycji właścicieli i gości.

W sumie w ramach wszystkich trzech projektów powstało ponad 400 lokali. Aktualnie trwa proces przekazywania kluczy do lokali ich nowym właścicielom. Część z nich nadal jest dostępna w ofercie sprzedaży, także w promocyjnych cenach. Więcej informacji na temat inwestycji można znaleźć na stronie: https://dekpol.pl/mieszkania/.

***

Dekpol Deweloper Sp. z o.o. dynamicznie rozwija się w branży deweloperskiej. Firma posiada ugruntowaną pozycję w północnej Polsce, gdzie realizuje większość projektów. Celem jest również ekspansja w innych regionach kraju. Spółka specjalizuje się w budowie osiedli mieszkaniowych, osiedli domów jednorodzinnych, luksusowych apartamentowców, a także hoteli.

Dekpol Deweloper Sp. z o.o. wchodzi w skład Grupy Kapitałowej Dekpol S.A. Działalność Grupy opiera się na trzech głównych segmentach. Największy udział w przychodach zapewniają usługi w zakresie Generalnego Wykonawstwa realizowane przez Dekpol Budownictwo Sp. z o.o. Firma na przestrzeni ostatnich lat osiągnęła wiodącą pozycję w realizacji projektów budownictwa kubaturowego. Specjalizuje się w budowie obiektów przemysłowych, centrów logistycznych, handlowych oraz użyteczności publicznej. Firma oferuje swoje usługi, począwszy od sfery koncepcji projektowej aż do wykonawstwa „pod klucz". Z kolei Dekpol Steel wchodzący w skład Grupy Kapitałowej Dekpol jest producentem łyżek i osprzętów przeznaczonych do maszyn budowlanych. Współpracuje z największymi na świecie producentami maszyn budowlanych. Produkty sprzedawane są do Norwegii, Szwecji, Niemiec i Wielkiej Brytanii, a nawet do Maroka i Australii. Trzecim dynamicznie rozwijanym segmentem Grupy Kapitałowej Dekpol S.A. jest działalność deweloperska, która od początku 2019 roku prowadzona jest w formie wydzielonej zorganizowanej części przedsiębiorstwa (ZCP) w ramach Spółki Dekpol Deweloper Sp. z o.o. Od stycznia 2015 roku akcje Dekpol S.A. notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

mskala@tauber.com.pl