Społeczeństwo » Społeczeństwo

Ponad 44 tysiące kilometrów dla Fundacji ISKIERKA

Ponad 44 tysiące kilometrów przemierzonych przez 370 uczestników rywalizacji na Endomondo, nocna, 30-kilometrowa sztafeta z Zabrza do Katowic i Bieg Mikołajkowy – kampania „Przepędź raka za piątaka” Fundacji ISKIERKA sposobem na aktywną walkę z chorobą nowotworową.

Celem sportowej kampanii „Przepędź raka za piątaka” jest zachęcenie śląskich miłośników biegania do udziału w DOZ Maraton Łódź 2015. Każdy, kto zgłosi chęć uczestnictwa w kwietniowym biegu, może przekazać darowiznę na rzecz jednego z czterech podmiotów partnerskich, w tym Fundacji ISKIERKA. Każda przelana złotówka zostanie podwojona przez Fundację Dbam o Zdrowie. Zebrana podczas wydarzenia suma będzie przeznaczona na zakup sprzętu medycznego.

– Trzy miesiące kampanii i niezliczone, wybiegane kilometry. W sumie w naszą akcję zaangażowało się już ponad 700 osób. Raka przeganiają z nami osoby, które włączyły się w akcję na profilu na Facebooku i użytkownicy Endomondo, którzy podjęli wyzwanie. Cieszymy się, że sportowa kampania spotkała się z tak pozytywnym odzewem i zachęciła biegaczy do włączenia się w pomoc naszym podopiecznym - mówi Jolanta Czernicka–Siwecka, prezes Fundacji ISKIERKA.

Projekt „Przepędź raka za piątaka” zainaugurowała uroczysta, blisko 30-kilometrowa sztafeta biegowa z udziałem rodziców i przyjaciół podopiecznych Fundacji ISKIERKA. Jej trasa wiodła przez trzy śląskie miasta, w których znajdują się oddziały onkologii dziecięcej - Zabrze, Chorzów oraz Katowice.

W ramach kampanii, 6 grudnia br., przedstawiciele Fundacji uczestniczyli w I Biegu Mikołajkowym w Parku Śląskim w Chorzowie. W trakcie zawodów prowadzona była zbiórka pieniędzy na realizację marzeń podopiecznych Fundacji.

- Duże zainteresowanie każdą z imprez, jakie organizujemy lub w których uczestniczymy, napawa nas optymizmem. Mamy nadzieję, że na kwietniowy maraton w Łodzi wybierze się mocna „iskierkowa” ekipa - dodaje Jolanta Czernicka–Siwecka.

Inicjatywie „Przepędź raka za piątaka” towarzyszą treningi prowadzone przez grupę Night Runners Śląsk, pod przewodnictwem Benjamina Kucińskiego. Biegowe spotkania odbywają się w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca. Kolejne spotkanie już piątego stycznia.

W ramach kampanii utworzone zostało wyzwanie w aplikacji Endomondo, na którego uczestników czekają symboliczne nagrody. Dotychczas wzięło w nim udział 370 biegaczy, którzy łącznie pokonali dystans ponad 44 tysięcy kilometrów.

Wyzwanie można znaleźć pod adresem: https://www.endomondo.com/challenges/18605539

Więcej informacji o projekcie „Przepędź raka za piątaka” jest dostępnych na fanpage’u akcji:

O kampanii informuje na bieżąco blog Sport w Wielkim Mieście.

ImagoPR