Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Ponadczasowa francuska elegancja: perfumy Le Galion w ofercie Quality Missala

Francuska marka luksusowa jednym z największych hitów międzynarodowych targów kosmetycznych

Historia sukcesów marki Le Galion sięga lat 30. ubiegłego stulecia. Jej ówczesnym właścicielem był znany perfumiarz Paul Vacher, twórca legendarnych zapachów Sortilège, Bourrasque czy Brumes. Pasmo sukcesów marki trwało także w okresie powojennym, gdy powstawały kompozycje wyznaczające złotą erę francuskiego perfumiarstwa: Snob, Eau Noble, Whip czy Vetyver. Obecnie dom perfumeryjny Le Galion odradza się na nowo, nie tylko przywracając oryginalne, kultowe już zapachy, umiejętnie uwspółcześnione przez obecnych mistrzów perfumiarstwa, ale także wprowadzając zupełnie nowe, oryginalne kompozycje.

Quality Missala oferuje klientom bogaty wybór zapachów Le Galion, wśród których znajdują się zarówno kompozycje historyczne, jak i te nowe. Zapachy historyczne reprezentują: orientalna kompozycja 222, dwa zapachy kwiatowe: Sortilège i Snob oraz aromatyczny (fougère) Vetyver.

222 jest współczesną reinterpretacją perfum stworzonych między rokiem 1930 a 1935 i odnalezionych w archiwach Le Galion. Zbudowany wokół orientalno-ambrowych akordów zapach pięknie łączy aromatyczną, słodką mirrę i styraks z białym piżmem i nutą skórzaną.

Nuty głowy: fiołki

Nuty serca: mirra, styraks, lawenda, geranium

Nuty bazy: kumaryna, mech dębowy, cedr, sandałowiec, wanilia, skóra.

Stworzony po raz pierwszy w roku 1936 bogaty, kwiatowy Sortilège jest kompozycją wyrafinowaną i wyrazistą, idealnie wykorzystującą alchemię między perfumami a skórą.

Nuty głowy: konwalia, bez, ylang-ylang, aldehydy

Nuty serca: egipski jaśmin, mimoza, narcyz, róża turecka, irys

Nuty bazy: indonezyjski sandałowiec, wetiwer, labdanum, piżmo, ambra

Pikantny, kwiatowo-owocowy Snob powstał w roku 1952. Zmysłowy i ciepły zapach nieodmiennie zachwyca pięknym bukietem białych kwiatów, róż, szafranu i nut drzewnych.

Nuty głowy: mandarynka, bergamotka, szafran, jabłko

Nuty serca: róża, jaśmin, kwiat pomarańczy, irys, nagietek

Nuty bazy: sandałowiec, cedr, piżmo

Vetyver powstał w roku 1968 roku, w samym środku rewolucji seksualnej. Ten świeży, wytrawny i pikantny zapach to prawdziwie męska kompozycja.

Nuty głowy: bergamotka, włoska mandarynka, gałka muszkatołowa, kolendra

Nuty serca: szałwia, lawenda, petitgrain, estragon, kolendra

Nuty bazy: wetiwer, sandałowiec, bób tonka, piżmo

Wśród nowych zapachów Le Galion znajdziemy dwie kompozycje skórzane: Aesthete i Cuir oraz orientalny Sovereign. Oba zapachy skórzane stworzone zostały przez Vaninę Muracciole jako perfumowy hołd dla samego Paula Vachera, wielkiego perfumiarza Le Galion (Aesthete) oraz jego dwóch kultowych kompozycji, wykorzystujących nuty skóry: Scandal i Diorling (Cuir). Z kolei Sovereign powstał w hołdzie dla księcia Murata, twórcy marki Le Galion, zafascynowanego tajemniczym i pełnym przepychu światem Orientu.

Zapachy Le Galion dostępne są w Perfumeriach Quality Missala i wybra- nych perfumeriach luksusowych we flakonach o pojemności 100 ml w cenach: 630 zł za kompozycje EDP 222, Aesthete, Cuir, Snob, Sortilège i Vetiver oraz 1125 zł za perfumy Sovereign.

Perfumeria Quality Missala