Rozrywka » Rozrywka
Popołudnie w belgijskim stylu
Zobacz więcej zdjęć » |
W ramach 17. Dni Belgijskich uczestnicy poznają codzienne życie mieszkańców Belgii, skosztują narodowych specjałów i wsłuchają się w brzmienie saksofonowych dźwięków. Wstęp jest bezpłatny.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Już w sobotę 24 października, w restauracji Rewers mieszczącej się w budynku Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego będzie można na kilka godzin przenieść się do krainy znanej m.in. z czekolady, komiksów i diamentów. W niezwykłą podróż wybiorą się uczestnicy Belgijskiego Popołudnia, obfitującego w bezpłatne wydarzenia, pozwalające poznać bogatą kulturę tego kraju.
Smerfna pomoc
Belgijskie Popołudnie rozpocznie akcja charytatywna „Uszyj Smerfnego Jasia”. W trakcie jej trwania (godz. 13.00-18.30), uczestnicy pod czujnym okiem instruktorów, z dostępem do maszyn i materiałów, stworzą kolorowe poszewki z motywem Smerfów. Uszyte wspólnie z inicjatorką akcji - Natalią Bielawską jasie, zostaną przekazane małym pacjentom Szpitala Pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Warsztaty komiksu
Nie bez powodu Belgia nazywana jest stolicą komiksu. To właśnie z tego kraju pochodzą popularni rysownicy, którzy stworzyli Tintina, Lucky Luke’ a czy Smerfy. Podczas Belgijskiego Popołudnia nie zabraknie więc wydarzenia poświęconego rysunkowym historyjkom (godz.13.30). Dla ich miłośników gratką będzie spotkanie z Franckiem Pezzą - Delegatem Walonii - Brukseli w Warszawie, który opowie o znaczeniu komiksów w kulturze Belgii. Ponadto każdy będzie mógł wziąć udział w warsztatach, sprawdzić swoje umiejętności rysunkowe i stworzyć pierwszy komiks.
Smaki Belgii
Wyśmienita czekolada, doskonałe piwo, tradycyjne małże i frytki to nie jedyne specjalności tamtejszej kuchni. Dzięki pokazowi w wykonaniu adeptów byłego kucharza belgijskiej rodziny królewskiej, twórcy Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce – Jeana Bosa (godz. 15.00) będzie można dowiedzieć się, jakie przysmaki królują w kuchni molekularnej. Szefowie kuchni stworzą potrawy, które podczas degustacji zachwycą najbardziej wymagające kubki smakowe.
Belgia na co dzień
Dlaczego Belgowie rodzą się z cegłą w brzuchu? Z jakiego powodu nie ma belgijskiego języka, a obywatelstwo belgijskie to tylko kwestia administracyjna? Na te i inne nurtujące pytania dotyczące codziennego życia mieszkańców Belgii odpowiedzą podczas spotkania (godz. 17.00) autor książki „Belgijska melancholia. Belgia dla nieprzekonanych” - Marek Orzechowski oraz były ambasador Polski w Belgii - Sławomir Czarlewski.
Nie zabraknie również atrakcji dla melomanów. Idealnym zakończeniem popołudnia będzie koncert obfitujący w belgijskie aranżacje na saksofon (godz.19.00), w wykonaniu Morpheus Saxophone Quartet.
Program Belgijskiego Popołudnia | |
Wydarzenie | Godzina rozpoczęcia |
Uszyj Smerfnego Jasia | 13.00 |
Warsztaty Komiksu Spotkanie z Franckiem Pezzą | 13.30 |
Pokaz Kuchni Molekularnej | 15.00 |
Spotkanie z Markiem Orzechowskim i Sławomirem Czarlewskim | 17.00 |
Koncert Saksofonowy | 19.00 |
O Belgijskiej Izbie Gospodarczej
Belgijska Izba Gospodarcza (Belgian Business Chamber, BBC) powstała w 1992 roku. Obecnie liczy ona ok. 110 członków. Wśród nich są przede wszystkim firmy belgijskie prowadzące działalność gospodarczą na terenie Polski, jak również firmy zainteresowane współpracą z belgijskimi partnerami lub/oraz rynkiem belgijskim. Belgijska Izba Gospodarcza zajmuje się promocją firm belgijskich na rynku polskim oraz organizacją wydarzeń o charakterze biznesowym i kulturalnym. Dodatkowo BBC wspiera swoich członków, ułatwiając im dostęp do profesjonalnych i kompetentnych partnerów zewnętrznych. Belgijska Izba Gospodarcza w swojej działalności realizuje również cele społeczne.
Organizator
Belgian Business Chamber (Belgijska Izba Gospodarcza)
17 stycznia 48
02 – 146 Warszawa
www.belgium.pl
tel. 22 456 40 09
Katarzyna Węcławiak katarzyna.weclawiak@belgium.pl
Małgorzata Vincent malgorzata.vincent@belgium.pl
Nadesłał:
PRinspiration
|
Komentarze (0)