Gospodarka » Żywność
Pora na pomidora
Zobacz więcej zdjęć » |
Wśród produktów godnych polecenia na jesienne chłody znajdują się pomidory. Warzywa te choć tak popularne są niedocenione w naszej rodzimej kuchni. Zapewne nie wielu wie, że zajadanie się nimi przynosi wiele korzyści.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Występujący obficie w pomidorach likopen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Substancja ta posiada właściwości chroniące nas przed zawałami serca oraz nowotworami. Ponieważ likopen łatwo rozpuszcza się w tłuszczach, najlepiej przyswajalny jest w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą. Dlatego też, istotnym elementem diety powinny być przetwory z pomidorów takie jak, ketchupy, sosy czy koncentraty pomidorowe. Ciekawostką jest to, że po spożyciu takich przetworów poziom likopenu we krwi jest dwukrotnie wyższy niż po zjedzeniu świeżych pomidorów.
Pomidory zawierają również witaminę C, która wpływa na zwiększoną odporność organizmu oraz przyspiesza gojenie się ran. Ta witamina jest niezbędna w codziennym życiu, a w szczególności w diecie dzieci, które szybciej łapią wszelkie choroby. Specjaliści z firmy Develey radzą wybrać takie produkty, które umilą dzieciom posiłek. Jeśli widzimy, że nasz brzdąc grymasi i nie chce zjeść pierwszego śniadania, warto na stole postawić produkt, który kojarzy się z jego ulubionymi przyjemnościami. Dlatego też, na dobry początek dnia można zaserwować naszemu maluchowi pożywną kanapkę z kroplą czerwonego ketchupu McDonald´s - kolorowe opakowanie i ulubiony smak zachęcą malucha, a substancje odżywcze zawarte w ketchupie zadbają o jego organizm. Taki pomidorowy jadłospis sprawdzi się szczególnie w jesiennej porze, gdyż pozytywnie wpłynie na dobre samopoczucie i dostarczy dużej porcji pozytywnej energii.
Nadesłał:
A.Wasowska
|
Komentarze (0)