Technologie » AGD - RTV

Poradnik świadomego rodzica – jak dbać o akcesoria dziecięce

Gdy w domu pojawia się dziecko dotychczasowy, uporządkowany świat rodziców staje na głowie.

Większego znaczenia nabierają wówczas kwestie związane z czystością i bezpieczeństwem użytkowanych sprzętów czy przedmiotów, z którymi nasze dziecko może mieć styczność. Warto zatem postawić na taki sprzęt AGD, który został stworzony właśnie z myślą o najmłodszych członkach rodziny. Co to oznacza w praktyce – odpowiadają eksperci marki Indesit.

Sposób na oszczędność

Powiększenie rodziny niezaprzeczalnie wiąże się ze wzrastającą liczbą obowiązków. Małe dziecko dla każdego rodzica to wielka radość, ale przy tym duża odpowiedzialność i zobowiązanie – najmłodsi członkowie rodziny wymagają troski, opieki, a przy tym… szybko wszystko brudzą. Dla zabieganej mamy priorytetowe stają się więc kwestie prania czy zmywania.

„Jeśli chodzi o zmywanie to warto wiedzieć, że ręczne zmywanie naczyń czy butelek jest zdecydowanie bardziej czasochłonne i mniej ekonomiczne – a co za tym idzie generuje dodatkowe koszty miesięczne za wodę czy prąd. Różnice potrafią być znaczące, np. sprzęt o klasie energetycznej A+++ (np. nowa zmywarka eXtra od Indesit) jest o 20% bardziej wydajny niż jego konkurencyjne odpowiedniki w klasie A+. Dzięki zminimalizowaniu zużycia zasobów – koszt zakupu urządzenia szybko nam się zwróci. Nie zapominajmy też, że zmywanie ręczne to przede wszystkim czas!” – komentuje Grzegorz Proniewicz, ekspert marki Indesit.

Wówczas zaoszczędzony czas zamiast na mycie talerzy, możemy poświęcić na przebywanie z dzieckiem – towarzyszyć mu w zabawie czy przy zdobywaniu nowych umiejętności. Zmywarka wymaga od nas jedynie włożenia naczyń, a potem ich wyjęcia – czystych i gotowych do użycia.

A co z bakteriami?

Pamiętajmy, że niepozmywane naczynia, które pozostawiamy w zlewie są siedliskiem bakterii. Im dłużej resztki pokarmów zalegają w kubkach czy na sztućcach, tym bardziej stają się niebezpieczne. Jeśli posiadamy zmywarkę możemy w dowolnej chwili włożyć do niej naczynia i włączyć ją w wygodnej dla nas chwili (np. w nocy lub gdy nasze dziecko śpi). Nowoczesne sprzęty są na tyle ciche, że z pewnością nie obudzą malucha – zmywarkę Indesit, stworzoną z myślą o najmłodszych, charakteryzuje głośność na poziomie 42 dBA.

W dodatku naczynia umyte w zmywarce eXtra Hygiene z funkcją Baby Care będą higienicznie czyste – dzięki specjalnemu cyklowi dedykowanemu małym dzieciom. Przy tym zmywanie będzie sterylne i naturalne, ponieważ zmywarka nie pobiera nabłyszczacza. Ustawienie temperatury wody na 72°C pozwala usunąć 99,999% bakterii, zapewniając tym samym higienę całej rodzinie, a w szczególności jej najmłodszym członkom. Warto też zwrócić uwagę na wyposażenie dodatkowe, takie jak np. akcesorium „Baby Zoo” – wyjmowany element (wykonany w 100% bez BPA nie zawiera toksycznego plastiku, bisfenolu A i ftalanów) – przeznaczony na dziecięce przedmioty. Dzięki niemu możemy z łatwością sterylizować butelki, smoczki, sztućce czy talerze, przy jednoczesnym oddzieleniu ich od pozostałych naczyń. Umożliwia to łatwe i skuteczne mycie oraz suszenie wszelkich przedmiotów, nie tylko tych związanych z żywnością, ale także zabawek oraz innych akcesoriów wymagających dokładnej sterylizacji.

Więcej na temat sprzętów marki Indesit znaleźć można na stronie www.indesit.pl

38PR