Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Port Łódź świętuje Dzień Ziemi

Ekologiczne warsztaty, gry rodzinne, konkursy i quizy z nagrodami oraz spora dawka wiedzy o tym, jak w praktyce dbać o naszą planetę.

Port Łódź w najbliższą sobotę, 20 kwietnia zaprasza wszystkich do bezpłatnej zabawy i wspólnego świętowania Dnia Ziemi.

Port Łódź z okazji przypadającego na 22 kwietnia Święta Ziemi zaprasza klientów w najbliższą sobotę (20 kwietnia) na bezpłatne ekozabawy i tematyczne warsztaty dla dzieci, które odbędą się w Atrium (obok sklepu IKEA) w godzinach 11:00 – 16:00. Na specjalnie przygotowanych stanowiskach najmłodsi pod okiem profesjonalistów będą mogli wysiać do szklanych butelek nasiona wysokich traw, a do słoiczków - sadzonki ziół. Maluchy oczywiście ozdobią własnoręcznie szklane osłonki a swoje roślinne dzieła zabiorą do domu. Na zajęciach dowiemy się też jak najlepiej zadbać o sadzonki tak by jak najdłużej cieszyły nasze oczy. Wiecie, jak wykonać kule kwietne? Jeśli nie to warto skorzystać z kolejnej propozycji warsztatów, podczas których za pomocą ziemi i różnorodnych nasion stworzymy własne kule kwietne. Rozrzucone w ogródku czy w pobliżu placu zabaw zamienią się w piękną kwietną łąkę z miododajnymi roślinami, która sprzyja zapylaczom. Wspólnie wykonamy też budki lęgowe dla ptaków, które każdy będzie mógł pomalować na swoje ulubione kolory, zabrać do domu, powiesić w ogrodzie czy przekazać w szkole czy przedszkolu. Będzie może je też zostawić – trafią wtedy na drzewa zielonej Sport Stacji w Porcie Łódź

Komu należy się medal? Ale taki wyjątkowy, drewniany? Niesamowite eko ozdoby również wykonamy podczas Święta Ziemi w Porcie Łódź. Pomalujemy drewniane krążki a następnie ozdobimy je suszonymi roślinkami, listkami i trawami. Osobisty drewniany eko medal każdy będzie mógł zawiesić sobie z dumą na szyi lub ozdobić nim swój pokój. Mamy też coś dla małych artystów. W Atrium Portu Łódź pojawią się stanowiska ze sztalugami oraz wariantami obrazków o tematyce ekologicznej i różnym stopniu trudności. Na obrazkach umieszczone będą cyferki, zgodnie z którymi pomalować trzeba będzie obraz na odpowiednie kolory. Port Łódź przygotował także gry, zabawy i animacje dla całych rodzin w formacie XXL, jak np. popularne „kółko i krzyżyk”, kalambury czy wspólne łowienie drewnianych rybek.

Podczas Dnia Ziemi wspólnie będziemy uczyć się i dowiadywać nowych rzeczy o naszej planecie i o tym, jak dbać o jej ekosystem by wszystkim nam żyło się lepiej. Podczas zabawy zorganizowany zostanie konkurs oraz quiz z pytaniami dotyczącymi ekologii i środowiska oraz prawidłowej segregacji odpadów. Na uczestników czekać będą oczywiście nagrody: karty podarunkowe do IKEA i TK Maxx, workoplecaki, termosy, piłki do gry w koszykówkę, bidony oraz hulajnogi. Na maluchy czekać będzie też stoisko malowania buziek przez Łódzką Drużynę Harcerską

Myśląc o Dniu Ziemi warto zastanowić się też, jak w codziennym życiu możemy zadbać o środowisko. W Porcie Łódź możemy oddać w Butiku Pełnym Dobra ubrania w dobrym stanie, których już nie używamy, a także akcesoria i zabawki dziecięce, z których nasza pociecha już wyrosła. Damy tym samym naszym rzeczom nowe życie a jednocześnie pomożemy innym. Wybierając się do Portu Łódź w najbliższą sobotę warto też skorzystać z oferty Ryneczku Wojewódzkiego, który przed centrum odbywa się w każdy sobotni poranek, a kupimy na nim owoce i warzywa, które rosną w naszym regionie wspierając jednocześnie lokalnych rolników.

KasiaBeyond