Rozrywka » Turystyka
Posmakuj karnawału! Kulinarna podróż po karnawałowej mapie świata
Zobacz więcej zdjęć » |
Istnieje wiele teorii dotyczących genezy karnawału. Według tej najbardziej prawdopodobnej nazwa ma się wywodzić z języka łacińskiego, w którym bliźniaczo brzmiąca zbitka wyrazów carne vale oznacza pożegnanie się z mięsem w związku z rozpoczynającym się w Kościele Katolickim postem, poprzedzającym Święta Wielkanocne.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ostanie, najhuczniej świętowane dni tego okresu, zwane są ostatkami. Szczególnie silna tradycja obchodzenia ich ma miejsce na Kaszubach. Tam noszą one nazwę "zapustów" i oprócz wspólnych biesiad częstym elementem świętowania są w tym rejonie odwiedziny przebierańców. Ostatniego dnia przed Popielcem w zapusty zasiada się do bogato zastawianych stołów uginających się od tłustych potraw. Warto się zainspirować tamtejszą kuchnią i przyrządzić kotlety po kaszubsku:
Kotlety po kaszubsku
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- wieprzowina mielona - 350 g
- Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
- filety z dorsza (oczyszczone z ości, bez skóry) - 300 g
- mleko - 200 ml
- jajko - 1 sztuka
- kajzerka - 1 sztuka
- pieprz - 1 łyżeczka
- natka pietruszki - 1 pęczek
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- bułka tarta - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj oczyszczony filet z dorsza na małe kawałki. Następnie wymieszaj go z jajkiem, mieloną wieprzowiną oraz odciśniętą bułką namoczoną wcześniej w mleku.
2. Dodaj przyprawy: pieprz, przyprawę do mięs, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecione dwa ząbki czosnku.
3. Z wymieszanych składników uformuj kotlety. Aby dobrze się prezentowały zrób z nich średniego rozmiaru kulki. Później obtocz je w bułce tartej.
4. Przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony tak, aby nabrały złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię mąkę, szklankę wody, śmietanę, posiekany wcześniej koperek oraz Esencję do duszonych mięs, która wzmocni smak potrawy. Kotlety duś przez 2 minuty. Najlepiej smakują podawane z ziemniakami i polane sosem, który powstał podczas duszenia.
Romantyczny karnawał w masce
Wenecja to jeden z najczęściej obieranych kierunków turystycznych. Poprzecinana licznymi kanałami z malowniczymi gondolami jest uważana za miasto zakochanych. Jednak to włoskie miasto szczególnie silnie przyciąga odwiedzających właśnie w okresie karnawałowym. Wówczas najważniejszym jego punktem staje się plac św. Marka, gdzie wszyscy uczestnicy osłaniają swe twarze charakterystycznymi dla weneckiego karnawału maskami. Wiele z nich to prawdziwe dzieła sztuki. Zestawione dodatkowo z przemyślanym strojem tworzą niepowtarzalną atmosferę szlachetnego balu z dawnych czasów.
Wenecka kuchnia może się poszczycić bogactwem smaków podobnym do bogactwa kolorów, jakie można spotkać w karnawale na placu św. Marka. Charakterystyczne dla niej są szczególnie potrawy, w których głównym bohaterem są owoce morza. Na wzór mieszkańców Wenecji podczas karnawału można więc eksperymentować choćby z zyskującymi w naszym kraju coraz więcej wielbicieli krewetkami. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca Krewetki z tropikalną salsą:
Krewetki z tropikalną salsą
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- krewetki 16/20 - duże bez głów, obrane - 24 sztuki
- cykoria - 3 sztuki
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 100 ml
- awokado dojrzałe - 1 sztuka
- mango dojrzałe - 1 sztuka
- papaja - 1 sztuka
- pomidory dojrzałe - 2 sztuki
- cebula czerwona - 1 sztuka
- natka kolendry - 1 pęczek
- papryczka ostra chilli, strąk - 1 sztuka
- limonka - 1 sztuka
- cukier - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę z trzech łyżek oliwy i łyżki Przyprawy do mięs Knorr, dzięki której będzie ona bardziej aromatyczna, a następnie zamarynuj w niej krewetki. Obsmaż je później z obu stron przez około minutę i odstaw.
2. Pokrój w małą kostkę (ok. pół centymetra) awokado, mango, pomidora, papaję oraz czerwoną cebulę. Chili i kolendrę drobno posiekaj. Wrzuć składniki do miski, zalej je oliwą i sokiem z limonki. Dodaj do salsy odrobinę cukru, aby wzmocnić aromat owoców.
3. Rozłóż liście cykorii i nałóż na nie salsę, a następnie na wierzchu umieść po jednej krewetce. Przełóż liście na okrągłą tacę i gotowe.
Uważaj na lecącą pomarańczę... przynosi szczęście!
Karnawał w Binche zapewne jest mniej znany niż ten wenecki. Niesłusznie! Binche leży w zachodniej części Belgii w prowincji Hainaut, mieszka w nim ponad 30 tysięcy ludzi, ale prawdziwe tłumy przybywają do niego na ostatnie trzy dni przed Środą Popielcową. Wtedy to odbywają się obchody zakończenia karnawału zgodnie z tradycją obowiązującą od kilku wieków. Całe miasto bierze udział w wydarzeniu, przeplatanym pochodami w zjawiskowych kostiumach, tradycyjnych woskowych maskach, przy dominujących dźwiękach bębnów i trąb. Niezwykła oprawa ściśle współgrająca z tradycyjnym scenariuszem została doceniona przyznaniem tytułu Arcydzieła Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości oraz wpisem na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Najważniejszy podczas karnawału jest ostatni dzień. We wtorek miasto opanowują Gilles - panowie ubrani w historyczne stroje w belgijskie barwy narodowe. Bycie jednym z nich to prawdziwe wyróżnienie, którego może dostąpić tylko mieszkaniec Binche.
Gille nie może ani razu usiąść w trakcie wtorkowej imprezy. Ściśle określone jest nawet śniadanie, jakie ma spożyć tego dnia (szampan i ostrygi). W kwestii kolacji jednak istnieje już dowolność. Z pewnością po całym dniu Gille chętnie sięgnąłby po sycący posiłek, na przykład po kaczkę pieczoną w pomarańczach z apetycznie wyglądającą chrupiącą skórką dzięki Przyprawie do mięs Knorr. Te cytrusowe owoce są jednym z symboli karnawału w Binche. Gilles rzucają nimi w przypadkowych ludzi, którym mają w ten sposób przynieść szczęście:
Kaczka pieczona w pomarańczach
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
- cała kaczka - 2 kg
- pomarańcze - 3 sztuki
- świeży imbir - 15 g
- cynamon - 1 łyżeczka
- goździki tłuczone - 2 sztuki
- Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
- olej roślinny - 50 ml
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
- miód - 50 ml
- cynamon - laska
- goździki - 2 sztuki
- świeży imbir - 10 g
Sposób przygotowania:
1. Otrzyj skórę z pomarańczy i wyfiletuj ją. W takiej postaci będą uzupełnieniem przygotowanego później sosu.
2. Wrzuć do miski cynamon, mielone goździki, połowę imbiru i otartej skórki z pomarańczy. Następnie wlej olej i dodaj Przyprawę do mięs Knorr. Tak przygotowaną aromatyczną marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i od wewnątrz. Aby mięso nabrało aromatu, pozostaw kaczkę na ok. 12 godzin w chłodnym miejscu.
3. Wstaw kaczkę do naczynia żaroodpornego i umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku. Piecz ją przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C. W ten sposób piecz mięso przez około półtorej godziny. Pamiętaj, aby od czasu do czasu podlewać mięso tłuszczem wytapianym podczas pieczenia. Po upieczeniu, przetnij kaczkę na pół, wykrój wszystkie kości i pokrój mięso na odpowiednie porcje.
4. Aby wzmocnić aromat mięsa, przygotuj sos zalewając litrem wody wspomniane wyżej kości. Następnie do garnka dorzuć kolejno: dwa goździki, cynamon, miód oraz pozostały imbir i połowę startej skórki pomarańczy. Gotuj do momentu aż odparuje płyn do mniej więcej 1/3 objętości (ok. 40 minut), a następnie go przecedź.
5. Dodaj do wywaru Esencję do sosu Knorr, dzięki której będzie on gładki i głęboki w smaku, a następnie wymieszaj. Tak powstały sos gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, aby nabrał odpowiedniej gęstości. Aby wyfiletowane pomarańcze nie rozpadły się, dodaj je wraz z sokiem dopiero pod koniec gotowania i wymieszaj.
Kuchnia w rytmie samby
Najsłynniejszy karnawał poza europejskim kontynentem? Większości prawdopodobnie w pierwszej kolejności przyjdzie na myśl ten w Rio de Janeiro. W drugim co do wielkości mieście Brazylii odbywa się niezwykłe taneczne święto. Ponad milion ludzi tańczy w rytmach samby, a punktem kulminacyjnym jest pokaz najlepszych szkół tego tańca, które przez cały rok pieczołowicie przygotowują się, by jak najlepiej wypaść na ogromnej paradzie.
Taniec, zwłaszcza tak żywiołowy, kosztuje wiele sił. Kuchnia brazylijska ma jednak sposób, by szybko je odzyskać - dzięki pysznemu daniu, którym jest Feijoada. Przypomina ona dobrze znany nam gulasz. Przyrządza się ją z czarną fasolą i różnymi rodzajami mięs. Ich smaki świetnie połączy i uzupełni Esencja do duszonych mięs Knorr:
Feijoada
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- czarna fasola (namoczona przez noc i odsączona) - 600 g
- Esencja do duszonych mięs Knorr - 2 szt.
- żeberka wieprzowe - 500 g
- chorizo - 200 g
- boczek wędzony w kawałku - 100 g
- cebula posiekana - 2 szt.
- czosnek posiekany, ząbek - 3 szt.
- kumin - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 1 szt.
- natka pietruszki posiekana - 1 pęczek
- oliwa - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 1 l wody, dodaj żeberka, chorizo, boczek, liść laurowy oraz Esencje do duszonych mięs Knorr, która wzbogaca smak dań. Gotuj 30 minut.
2. Następnie dodaj fasolę i gotuj kolejne 10 minut.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj kumin. Wyjmij z garnka połowę fasoli i smaż chwilę z cebulą. Fasolę rozgnieć widelcem i z powrotem przełóż do garnka. Gotuj 30 minut.
4. Żeberka wyjmij z garnka i pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z gotową fasolą, dodaj posiekaną natkę i podawaj.
Smacznego!
Nadesłał:
emwu
|
Komentarze (0)