Firma » Bankowość

Postępowania podatkowe

Do prowadzenia postępowania podatkowego uprawniony jest tylko i wyłącznie organ podatkowy pierwszej instancji. Postępowanie podatkowe może wszcząć organ podatkowy, który jest właściwy dla rozliczenia danego podatku, gdy rozpoczynane jest postępowanie.

Celem postępowania podatkowego jest oczywiście wymiar podatku. Więc z łatwością można stwierdzić, że postępowanie podatkowe jest wszczynane w momencie, gdy stwierdzono nieprawidłowości w rozliczeniu podatkowym.

Rozpoczęcie postępowania podatkowego może nastąpić zarówno z inicjatywy podatnika jak i z urzędu. Jeśli postępowanie podatkowe wszczyna urząd, to właściwy organ wydaje odpowiednie postanowienie, które bezpośrednio po doręczeniu rozpoczyna całą procedurę. W przypadku, gdy postępowanie podatkowe chce wszcząć podatnik musi on złożyć stosowne żądanie do organu podatkowego.

Przebieg postępowania podatkowego

Głównym celem postępowania podatkowego jest wymiar podatku. Dlatego głównym zadaniem organów podatkowych jest ustalenie faktycznego stanu sprawy, co z reguły wymaga przeprowadzenia postępowania dowodowego. Podatnik, wobec którego jest przeprowadzane postępowanie podatkowe może brać w nim czynny udział. Należy tu zaznaczyć, że organ podatkowy jest również uprawniony do przeprowadzenia badania ksiąg.

Postępowanie podatkowe ( tutaj więcej )  jest postępowaniem dwuinstancyjnym, dlatego decyzja, którą wydała pierwsza instancja może być zaskarżona. W przypadku, gdy odwołanie zostanie złożone w przewidzianym terminie to postępowanie podatkowe toczy się dalej, aż do momentu uzyskania decyzji, którą wyda organ odwoławczy.

redaktornia