Firma » Tax

Postępowanie podatkowe

Każdy organ podatkowy ma jeden miesiąc na załatwienie sprawy. W sytuacji gdy dana sprawa okaże się skomplikowana, organ wydłuża czas postępowania do dwóch miesięcy lub więcej. Jego obowiązkiem w tym przypadku będzie poinformowanie podatnika o zaistniałej sytuacji i wyjaśnienia przyczyn opóźnienia.

Sprawy zazwyczaj powinny być przeprowadzane wnikliwie i bardzo szybko. Niektóre terminy realizacji podane są w Ordynacji Podatkowej - w ten sposób dyscyplinowane są organy podatkowe, aby postępowanie było wykonane jak najszybciej. Sprawa, w której przeprowadzono postępowanie dowodowe, maksymalnie powinna trwać jeden miesiąc, tam gdzie dopiero będzie trzeba wykonać postępowanie dowodowe oraz wydać rozstrzygnięcia, termin może być wydłużony do dwóch miesięcy lub więcej. Decyzja leży w gestii urzędników, ponieważ nigdzie nie ma podanej definicji sprawy skomplikowanej.

Postępowanie odwoławcze

Kolejnym sposobem na ograniczenie czasu przewidzianego na załatwienie sprawy jest postępowanie odwoławcze. W tym przypadku wykonanie sprawy powinno nastąpić w czasie dwóch miesięcy od dnia otrzymania odwołania przez organ odwoławczy. Należy pamiętać, że odwołanie składa się za pomocą organu, który wydał zaskarżającą opinię.

Wyznaczenie nowego terminu

W sytuacji, gdy organ podatkowy nie dotrzyma terminu jest zobowiązany, aby o takim stanie rzeczy powiadomić podatnika, wyjaśnić przyczynę oraz podać nowy termin wyjaśnienia sprawy. W tym przypadku podatnik ma prawo do ponaglenia organu podatkowego. W tym celu jest on zobowiązany do sporządzenia stosownego pisma i skierowania go do właściwego organu podatkowego lub też ministra do spraw finansów publicznych - gdy sprawa ta nie została wykonana przez dyrektora izby skarbowej. Urzędnik, który nie załatwił sprawy, a przy tym w sposób rażący naruszył prawo, podlega odpowiedzialności porządkowej lub dyscyplinarnej.

Quetzal