Technologie » Internet

Powstaje platforma e-learningowa Centrum Kształcenia Kadr Górnictwa

Czy e-learning to przyszłość dla firm szkoleniowych? Badania opublikowane 7.02.2012 r. w dzienniku Puls Biznesu, wskazują na to, że jak najbardziej.

Wynika z nich, że coraz więcej pracodawców wysyła swoich pracowników na szkolenia e-learningowe, zauważając takie korzyści z nimi związane jak: optymalizowanie kosztów, oszczędności czasowe wynikające z braku dojazdów, idealne dopasowanie tematyki do ich potrzeb oraz możliwość przeszkolenia większej ilości pracowników.
Podążając za trendami na rynku szkoleniowym, sugerującymi coraz szersze stosowanie nowoczesnych rozwiązań, Spółka Szkoleniowa w ramach realizowanego obecnie Projektu „Nowoczesna Spółka Szkoleniowa - potwierdzona jakość w nauczaniu", współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, uruchomiła platformę e-learningową. Jest to nowoczesne narzędzie dedykowane słuchaczom i słuchaczkom funkcjonującego przy Spółce Szkoleniowej Sp. z o.o. Centrum Kształcenia Kadr Górnictwa.
Co takiego znajdziemy na platformie? Oprócz treści lekcji, opracowanych na podstawie powstających właśnie skryptów specjalizacyjnych do kształcenia w zawodach technik mechanik i technik górnik, pojawiają się tam liczne zdjęcia, schematy, rysunki, filmiki i inne materiały statyczne oraz interaktywne, które nie tylko uatrakcyjnią szkolenia, lecz także pozwolą słuchaczom na dokładniejsze zapoznanie się z tematem. Po przyswojeniu treści merytorycznych uczniowie będą mogli sprawdzić swoją wiedzę za pomocą interaktywnych testów, zadań czy quizów oraz rozwiązując krzyżówki i rebusy.
Aby urozmaicić uczestnikom szkoleń czas spędzony na platformie, umieszczone tam również zostaną liczne materiały dodatkowe, zarówno ściśle związane z tematyką lekcji, takie jak galerie fotograficzne, słowniki pojęć czy też ciekawe materiały dotyczące BHP prezentowane w formie mini komiksów jak i ciekawostki nawiązujące do tematów około górniczych i śląskich.
Nie zabraknie również akcentów regionalnych, takich jak materiały dotyczące promowania historii i kultury Śląska oraz dzielnicy Nikiszowiec. Pomoc w tym zakresie obiecało między innymi Stowarzyszenie Razem dla Nikiszowca. Na platformie pojawi się również słownik śląskiej mowy, czy nawet... śląskie dowcipy.
Uruchomienie rozwiązań e-learningowych ma sprawić, że część zajęć teoretycznych, będzie mogła być realizowana w formie zdalnej. Takie rozwiązanie może przyczynić się do uatrakcyjnienia prowadzonych zajęć, a tym samym do wzrostu frekwencji i w konsekwencji ilości absolwentów Centrum Kształcenia Kadr Górnictwa.
Więcej informacji na temat platformy, oraz całego Projektu można znaleźć na stronie internetowej www.nss-eszkola.pl .

Ewa B