Technologie » Internet

Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce

Trwa sezon na owoce leśne, które poza świetnym smakiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie witaminy i minerały zawierają poziomki, porzeczki i jeżyny oraz jak wpływają na nasze zdrowie?

Poziomki i ich właściwości

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Sezon na ten owoc przypada na czerwiec i lipiec. Dziko rosnące poziomki mają więcej właściwości odżywczych i zdrowotnych niż owoce rosnące w domowych ogródkach. Ich zaletą jest duża ilość witaminy C, która podnosi odporność organizmu oraz pomaga walczyć z infekcjami i wirusami. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości potasu wpływają korzystnie na pracę naszego układu krwionośnego, dlatego też polecane są osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz anemią. Kolejną zaletą poziomek jest dobry wpływ na pracę układu moczowego. Również osoby mające problemy z układem krążenia powinny włączyć do swojej diety poziomki, gdyż pomagają w blokowaniu wchłaniania złego cholesterolu.

Jeżyny w naszej diecie

Jedną z właściwości jeżyn, którą warto wymienić na początku jest ich świetny wpływ na układ krążenia. Wspomagają jego pracę głównie dzięki zawartości składników takich jak błonnik, witamina C i antocyjany. Kolejną zaletą jedzenia tego owocu jest jego dobry wpływ na wzrok, ponieważ dzięki dużej zawartości witaminy E i C zmniejsza ryzyko powstania zwyrodnienia plamki żółtej. Na nasz wzrok korzystnie wpływają również antocyjany zapobiegające stanom zapalnym siatkówki.

Czarne i czerwone porzeczki

Właściwości odżywcze czerwonych i czarnych porzeczek są bardzo podobne. Obydwie odmiany posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą spożywać je osoby będące na diecie odchudzającej. Owoce te są też bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Porzeczki zawierają również witaminę P, czyli rutynę, która ułatwia przyswajanie witaminy C. Ponadto, zarówno czarne, jak i czerwone porzeczki są źródłem witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, biotyny oraz żelaza, magnezu i wapnia.

 

Źródło Take a Fruit

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KnowledgeHub Fund

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »